3 Temmuz 2007 Salı

Dijital Fotoğraf Makinesi Rehberi - Hafıza

Dijital fotoğraf makinelerinde önceki yazılarımda belirttiklerimin yanında pek çok yan özellik de bulunmaktadır. Bu özellikler kameranın dahili özellikleri gibi çekim kalitesine etki etmez ancak kullanıcı ihtiyaçları açısından değerlendirilebilirler.

Bunların başında hafıza gelir. Hafıza bir çekim seansında saklayabileceğiniz görüntü kapasitesini belirler. Seanstan kastım, kameradaki medyayı başka bir ortama aktarmadan ve boşaltmadan kullanabileceğiniz süredir.

Kameraların hepsinde bir dahili hafıza bulunmaktadır. Ancak bu dahili hafıza genellikle 50-100MB'nin altında olmakta ve kısıtlı sayıda resim saklamanıza imkan vermektedir.

Bu nedenle SD, MMC veya stick gibi isimleri olan ve harici hafıza adı verilen depolama birimlerine ihtiyaç vardır. Bu hafızaların bir güzel yanı istenilen kapasitede satın alınabilmeleridir. Bunun yanında birden çok depolama biriminiz var ise biri dolduğunda çıkartıp diğerini takarak kaldığınız yerden çekime devam edebilirsiniz. Bunun yanında bu kartlar sayesinde başka bir yere aktarmak zorunda kalmadan fotoğraflarınızı fotoğrafçıya bırakabilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Özellikle tatil gibi uzun süre evinden ayrı veya aktarma imkanlarından yoksun kişiler için kart kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

Günümüzde farklı kamera üreticileri farklı hafıza birimleri kullanmaya başlamışlardır. Bu nedenle hafıza birimleri çeşitlenmeye başlamıştır:



  1. SD & MMC kartlar
    Secure Digital ve Multimedia Card olarak da bilinen bu kartlar bilinen küçük boyutlarıyla dikkati çeker. Sadece kamera değil, mp3 çalar, cep telefonu, PDA gibi elektronik aletler ile de kullanılıyor olması bu kartları yaygınlaştırmıştır. Fiyatları da zaman içinde çok makul boyutlara inmiştir. Bu kartların GB düzeyinde saklama yapan türleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. SD ile MMC arasındaki temel fark, daha yeni olan SD kartlarda karta yazmayı önleyebilen bir güvenlik düğmesinin olmasıdır.
    Bu tür kartlar elinizdeki diğer aletlerle uyumlu olabileceğinden dijital kameralarınızın da bu kartı desteklemesi sizin için önemli olabilir. Ayrıca bu kartların boyutu küçük olduğundan küçük makinelerde kullanımları çok yaygın. MicroSD kartlar 1.5 cm2 kadar küçülmüştür.

  2. CompactFlash
    SD ve MMC kartlardan boyut olarak daha büyük olan CF kartlar, iki tipte bulunabilir. Tip I 3.3 mm kalınlığında, Tip II ise 5 m kalınlığındadır. Boyutları ise SD ve MMC kartların iki katına ulaşmaktadır. Yani alanı yaklaşık 4 kat daha büyüktür. Bu nedenle bu kartı destekleyen makinelerin de boyutları bir hayli büyük olabiliyor. Ancak özellikle profesyonel olarak adlandırılan sayısal SLR kameralarda yaygın biçimde kullanılıyor. CompactFlash kart okuyan elektonik cihazlar daha büyük kart yuvasına sahip olduklarından, CF'den daha küçük kartları kullanabilen modellere sahip olabilmektedir.
    CF kartların bir dezavantajı dikkatli takılmadıklarında cihaza zarar verebilme ihtimalleridir.

  3. Memory Stick
    Sony'nin şahsen en sevmediğim yönü her üründe illa ki kendilerine has bir parça yapmaları. MS olarak da geçen Memory stick'te Sony'nin ürünlerinde kullandığı bir veri saklama birimi. Sony marka ürünler dışında kullanmanız pek mümkün değil ancak Sony Vaio gibi ürünlerinde bu parçaları okuyabilecek reader denen girişler mevcut. Stick sözcük anlamı olarak çubuk anlamına geliyor ve kart da SD, MMC ve CS kartların kareye yakın biçiminin aksine dikdörtgen şeklinde üretiliyor. Standard, PRO ve Micro çeşitleri mevcut ve bu sıra ile boyutları küçülüyor.

  4. xD Picture Card
    Olympus ve Fuji tarafından geliştirilen ve geliştirildiğinde çok küçük boyutlarıyla dikkati çeken bu kartlar, CompactFlash kameralarda bir adaptör yardımıyla kullanılabilme özelliğine sahip.

  5. MicroDrive
    Bu kartlar CompactFlash kartların Tip II modellerinin yuvasında çalışacak şekilde üretilmiştir. Bunlar aslında sabit disk mantığı ile çalışırlar. Yani içinde mekanik parçalar bulunmaktadır. Bu nedenle hem daha çok güç gereksinimi duyarlar hem de fiziksel darbelere daha duyarlıdırlar. Bunlar daha çok gömülü işletim sistemleri için uygundur. Okuma hızları da düşük olduğundan hızlı aktarım gereksinimi olan fotoğrafçılar için problem oluşturabilirler.

Kartlarda bir önemli unsur kapasitedir. Kapasite sizin ihtiyaçlarınız ve ödeyebileceğiniz miktara bağlıdır. Çoğu kullanıcıya piyasadaki en yüksek kapasite olsun diye almayı tavsiye etmiyorum. Çünkü genellikle en son teknoloji değerinden daha fazla fiyatlara satılmaktadır.


Özellikle megapiksel kapasitesinin artmasıyla saklama birimlerinin de kapasitesinin artması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ik günlerinde 32, 64MB düzeyinde olan kartlar bugün gigabayt düzeyine ulaşmıştır. Ancak büyük tek kart almaktansa, yarı kapasitede iki kart almayı tercih etmeniz tavsiye edilebilir. Bunun nedeni bu kartların çeşitli arızalar ile karşılaşma ihtimallerinin olmasıdır. Kartınız bozulursa servise bıraktığınızda açıkta kalmamanız açısından birden çok karta sahip olmak avantaj olabilecektir.


Megapiksel ile fotoğraf boyutu doğru orantılıdır. Kameranızın kullanacağı sıkıştırma oranına göre de fotoğrafın boyutu küçülecektir. Basit bir varsayım yapmak mümkün olmasa da kabaca, 3MP lik bir resmin dosya boyutu, %10'luk JPEG sıkıştırması ile 500KB'ye kadar düşebilir. Bu durumda, 512MB kapasiteli bir kartta yaklaşık 1000 adet fotoğraf saklamanız mümkün olabilir. Aynı kartta 6MP lik benzer sıkıştırmalı resimlerden 600 adet saklayabilirsiniz. 8MP'lik 520 resim saklamanız mümkün olur.

Burada sık karıştırılabilen bir durum megapiksel ile resim boyutunun aynı oranda arttığıdır. Ancak megapiksel aslında alan olduğu için artışlar karekök oranıyla artar. Örneğin 8MP'lik resmin boyutu, 6MP'lik bir resmin


8/6 = 1.33 > karekök 1.33 = 1.12 katı kadar fazladır.


8MP'lik resmin boyutu 3MP'lik bir resmin


8/3 = 2.66 > karekök 2.66 = 1.63 katı kadar fazladır.


Yani kabaca aynı kapasitede 3MP'lik 163 resim yerine 8MP'lik 100 resmi saklayabilirsiniz.


Kart okuyucu hafıza birimlerini takıp, bilgisayar gibi diğer ortamlara genellikle USB veya Firewire aracılığıyla aktarabildiğimiz parçanın adıdır.
Kart okuyucu ilk başta çok önemsiz gelse de bazı önemli kullanım avantajları sağlamaktadır. Örneğin fotoğraf makinenizin bağlantı hızı yavaş ise, firewire veya USB 2.0 standardında bir kart okuyucu ile daha hızlı aktarım yapabilirsiniz. Ayrıca kameranızın USB bağlantısını kullanmak zorunda kalmadan aktarım yapmanız mümkün olur. Bir diğer avantajı ise makinenizin pilini veya kablolarını kullanmadan aktarım yapabilmenizdir.


Piyasa farklı kart okuyucuları mevcuttur. Çeşitli ve çok sayıda kart girişlerine izin veren kart okuyucular arasından fiyat ve ihtiyaçlarınıza göre seçim yapmanız mümkündür.


Kart okuyucu ile olsun makinenin kendisi ile olsun aktarımda en önemli unsur hızdır. Hızı belirleyen unsur ise bağlantı protokolüdür. Firewire, USB 2.0 standardından çok daha hızlı okuma ve daha hızlı yazma kapasitesine sahiptir. Ancak firewire girişi USB'nin aksine henüz yaygın değil. Bu nedenle makinenizde firewire çıkışı olması ilk başta lüks gibi gelse de ileride standart haline gelmesi muhtemeldir. Özellikle yeni bilgisayarların pek çoğunda firewire portu bulunmaktadır. Bu nedenle uzun vadeli kullanmayı hedeflediğiniz bir makinede firewire olması önemlidir.


Bunun yanında piyasada USB 1.1 makineler çok azalmış olsa da, halen özellikle ucuz makinelerde bulunabilmekte. Ancak USB 1.1, USB 2.0 standardından çok daha yavaştır. Bu hız farkı 40 kata kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle firewire lüks olarak adlandırılsa da USB 2.0 için aynı şey söz konusu değildir. Tabi burada bir önemli nokta da bağlantı yapacağınız bilgisayarın da USB 2.0 portuna sahip olmasıdır. USB 1.1 ile 2.0 arasında uyumsuzluk söz konusu olmaz ama hız avantajından yararlanamazsınız. Bu nedenle makinenizin mutlak surette USB 2.0 portuna sahip olmasına dikkat edin.

Hiç yorum yok: