31 Temmuz 2007 Salı

Tarayıcı Tabanlı Online Oyunlar

Internet erişiminin, bağlantı hızlarının ve muhtemelen insanların boş vakitlerinin artması nedeniyle sadece web tarayıcısı üzerinden, basit üyelik ile oynanan oyunların sayıları gittikçe artıyor. Evet insanın arada bir oyun oynaması kadar doğal bir şey yok ama bu oyunlar farklı bir durumu ortaya çıkartıyor.

Öncelikle şunu belirtmem lazım. Bu tür oyunların esas amacı sürekli güncellenen sayfa yapısı nedeniyle oyunculara reklam gösterip bunun üzerinden para kazanmak.

Bu oyunlardan en meşhuru sanırım Ogame'dir. Temel olarak gezegeninizi ihşa edip evreni ele geçirmeye çalıştığınız bir oyun. Kaynak yönetimi ve silahlar oyunun ana öğeleri.

Genellikle bir arkadaşın, "Bak böyle bir oyun buldum. Sen de gel beraber oynayalım" gibi bir mesajıyla girilen bu tür oyunlar hakkında bu yazıyı yazma nedenim, bu tür oyunları son derece gereksiz hatta zararlı bulmam. Şimdi nedenlerine gelelim.

Bu oyunlar genel bir kullanıcı kitlesine hitap ettiği için zaman önemli rol oynuyor. Bir işi hızlı yapmak mümkün değil. Çoğu oyun elemanı zaman kısıtlamasına bağlı. Bu da oyunları son derece sıkıcı bir hale getiriyor. 1 dakika, 2 dakika, 5 dakika oyun başında bekleyip sonra tek düğmeye tıklamak kadar boş bir iş daha olabilir mi?

Öte yandan web üzerinden oynandıkları için çok derinlemesine programlama yapılmıyor. Yani oyun içi seçenekler de kısıtlı. Bu da belli bir süre sonra tekrarlamalara neden oluyor. Oyunlar ilk başta karışık gelse de zamanla sıkmaya başlıyor. Zaten oyunun cezbedici yanı bu ama bir süre sonra aman dedirtiyor.

Bir diğer unsur sürekli ilgi gerektirmesi. Yani oyunu kaydedip sonra kaldığınız yerden devam etmeniz mümkün değil. Oyunda zaman gerçek zamanlı olarak ilerliyor. Bu da oyun içinde çok vakit geçirmenize neden oluyor. Yatıp kalkıp bu oyunlarla meşgul olmak gerekiyor.

Oyunların çoğu beceriden çok bağlılık ile işliyor. İşte bu bence çok tehlikeli bir durum çünkü insanlar bir yerden sonra hayatlarını buna göre programlamaya başlıyor.

Bir diğer nokta oyunda muhtemelen sizden önce olayı aşmış insanlara yetişmeye çalışmanız. Saatlerini bu işe ayırmış kişilere karşı çabalıyorsunuz. Sonuç muhtemelen boşa geçirilmiş zaman oluyor.

Tabi bir de paralı oyun seçenekleri var. Parayı bastırırsanız bazı işler size daha kolay oluyor. Bu da parasız oynayanlar için büyük dezavantaj, paralı oyuncular için ise bir para tuzağı olmuş oluyor.


Sonuç olarak bu oyunları oynayan veya günün birinde oynamayı düşünenlere tavsiyem vakitlerini daha tatmin edici işlere ayırmaları. Oyun oynamak isterseniz bağımlılık yaratan oyunlar değil beceri gerektiren oyunlar oynayarak da eğlenebilirsiniz.

Hiç yorum yok: