19 Temmuz 2007 Perşembe

Maxthon Sekmeli Web Tarayıcı

Maxthon'u ilk kez Windows 98 kullanırken MyIE2 adıyla tanıdım. Bilgisayarımda Internet Explorer ağır içerikli siteler gösterirken sık sık çöküyordu.

Sonra Opera'ya geçtim. Opera güzeldi sekmeleri vardı. Tek pencerede bir çok siteyi görebiliyordum ama o da sayfaları Internet Explorer gibi göstermiyordu. O zamanlar standart uyumu çok önemli bir hadise değildi ve siteler genellikle Internet Explorer için yapılmaya başlanmıştı. Netscape'in çöküş yıllarıydı.


Sonra şans eseri MyIE2'yi buldum. Hem sekmeleri vardı hem de Internet Explorer çekirdeğini kullandığı için sayfalar aynen Internet Explorer gibi gözüküyordu.

MyIE2 sonrasında Maxthon adını aldı. Şu anda Maxthon 2'nin beta sürümleri sunuluyor.

Peki Maxthon'un özellikleri neler?

İlk olarak Maxthon bilgisayarınızdaki Internet Explorer çekirdeğini kullandığı için özel olarak IE için tasarlanmış sayfalar problemsiz olarak gösterilebiliyor.

IE7 ve Firefox ile gelen sekme (tab) özelliği uzun zamandır Maxthon bünyesinde hizmet vermekte. Sekmelerin avantajı tek program penceresi içinde bir çok sayfayı barındırması. Bu şekilde örneğin bilgisayarınız yanlışlıkla kapandığında Maxthon'u yeniden açmanız durumunda size sorarak eski sitelerinizi yükleme şansınız oluyor.

Maxthon'un bir diğer özelliği fare hareketleri sağlaması. Örneğin farenin sağ tuşuna basılı tutarak sola çektiğinizde bir Geri komutu ile önceki sayfaya gidebilirsiniz. Bu özellik, hareketleri ihtiyaçlarınıaza göre özelleştirdikten sonra kullanımınızı inanılmaz ölçüde artırıyor.

Sürükle bırak ile sayfa üzerindeki bir metni seçip sürükleyip bıraktığınızda seçtiğiniz metin ile arama yapabilirsiniz.

Reklam avcısı Maxthon'un önemli özelliklerinden. Sayfa içerisinde can sıkıcı boyutlara ulaşmış reklamları bloke etmeniz mümkün. Aynı şekilde popup önleyici de Maxthon'un güzel bir özelliği.

Eklentiler, arayüzler, hızı ve daha pek çok özelliği ile Maxthon kullanıcısını memnun eden bir yazılım. Ama Maxthon 2.0'ın henüz hazır bir yazılım olduğunu söylemek için erken.

Hiç yorum yok: