20 Temmuz 2007 Cuma

Blogger Blogları Kolayca Yedeklemek

Blogger (Blogspot) üzerindeki bloglarınızı yedeklemek için pek çok yöntem mevcut. Ama işin aslı bu yöntemlerin hiçbirisi benim içime sinmiyordu.

Eski yedekleme yöntemlerine kısaca değineyim. 1. si ayarlara girerek her yeni mesaj atışınızda mesajın bir kopyasını kendi mailinize postalatmak. Bu kötü bir yöntem zira sürekli mail alıyorsunuz ve önceden yazılmış mesajlar için çözüm değil.

2. si siteyi komple bir indirme aracıyla indirmek. Örneğin HTTrack adı verilen bir program ile. Bu da çok iyi bir yöntem değil çünkü ayarlarda karışıklık olması olası.

Şimdi güzel yönteme geleyim.
http://www.codeplex.com/bloggerbackup adresinden indirebileceğiniz Blogger Backup programı ile Blogger hesabınızdaki tüm blogların yedeğini almanız mümkün. Yedekleme bir XML dosyasına yapılıyor ve tüm bilgilerle birlikte elinizde metin tabanlı bir dosya olmuş oluyor.


Basitçe kullanımını da anlatayım:


  • Programı indirip bilgisayarınıza kurun (kurulum dosyası sayfanın en altında BloggerBackupSetup.1.0.4.10.msi)
  • Programı açtıktan sonra Blogger User ID ve Password kısımlarını Blogger hesabınızın kullanıcı adı ve şifresi ile doldurun.
  • Get Blogs Düğmesine basın bir süre bekleyin.
  • Alttaki bölüm aktif olunca Available Blogs listesinden Blogunuzu seçin.
  • Save Posts To Folder bölümünde yedeğin alınacağı klasörü belirleyin.
  • En alttaki Backup Posts düğmesine basın ve yedekleme başlasın.

Dikkat ettiyseniz bazı seçenekleri atladım. Bunlardan Save Comments, yorumların da kaydedilmesine imkan verir. Overwrite eski yedeklemenin üstüne kaydedilmesini sağlar.
Save Post As tüm yazıların tek bir dosyada mı yoksa ayrı ayrı dosyalarda mı olacağını belirler.
Diğer seçenekler ise hangi tarihten itibaren yedek alınacağını veya bir dosyada kaç yedek olacağını belirler.

Program yeni güncellendi ve aktif olarak geliştiriliyor. İlerleyen versiyonlarda resim yedeklemek ve yedeklenen mesajları geri yollama özelliği eklemeyi planlıyorlar.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

gerçekten ihtiyacımız olan birşeydi teşekkürler.. peki sitemiz olurda ortadan kaybolursa bu yedekler nasıl işimize yarayacak, yeni bir blog acıp yazıları mı kopyalayacağız?? sacma bir soru belki yardımcı olursanız sevinirim :)

Levent Dal dedi ki...

Rica ederim.

Sorunuzda haklısınız. Ben yazıyı yazdığımda program sadece yedeklemeye yarıyordu. Ancak 1.5 sürümünden itibaren (şu anda 1.7 de çıktı) geri yüklemeye izin verdiği söyleniyor. Şahsen denemedim ama sanırım yeni sürüm de çıkmış ve çalışıyordur.

Ancak yorumların geri yüklenmesi henüz desteklenmiyormuş. Bir de Blogger'ın günlük 50 mesaj limiti olabiliyor. Spam blog olmaması için koymuşlar bunu. Bu yüzden program uyarıyormuş.

Adsız dedi ki...

Bu programı ilk bildirgeç de görmüştüm ve tam aradağım bir program diye de yorum yapmıştım fakat programı indirdikten sonra şifremi istemesi ben de kuşku uyandırmıştı ve 180 derece dönmeme sebebiyet vermişti. Gördüm ki güvenliymiş, ben de bir ara deneyecem, program zaten duruyor bilgisayarımda.

Bir de geri yüklemeyi soracaktım, yorumda belirtmişsiniz. Teşekkürler.

ELDAR dedi ki...

Teşekkürler

Adsız dedi ki...

peki hocam yedekledik de bunu yeni blogger ya da wp de nasıl geri yükleyeceğiz. yardım edersen sevinirim

Levent Dal dedi ki...

Programın Yeni Blogger desteği var.

Geri yüklemeyi son versiyonlar ile yapabiliyor olmalısınız. Ben denemedim ama arabirimde Restore ardından da eski yedekleme dosyanızı seçebilirsiniz.

Ancak daha önce açıkladığım gibi 50 mesaj limiti bulunuyor.

Wordpress ile ilgili bilgim yok. Bu program Blogger için yazılmış.

Ama burada belki ihtiyacınız olan bilgileri bulabilirsiniz:
http://codex.wordpress.org/WordPress_Backups

уαѕємin... dedi ki...

çok güzel bir paylaşım olmuş çok teşekkürler yedekleri aldım inş böle bi sorunla karşılaşmayız nasıl yüklicez peki böle bi durum olursa

La Loba dedi ki...

Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler ediyorum.

boyama dedi ki...

çok teşekkürler.