5 Şubat 2008 Salı

Google Karşı

Google'ın daha önce başka bir olaya böyle bir tepki verdiğini görmediğimi belirterek yazıma başlayayım. Konu tabi ki Yahoo'nun Microsoft tarafından satın alınma çabaları. Farklı açıklamalarla olaya tepki koyan Google buradan okuyabileceğiniz resmi blogundan da tepki vermiş.

Türkiye'de Microsoft hayranı olmayan azınlıktan olarak Google'ın bu tepkisi bana bile ağır geldi. Microsoft için uygunsuz, illegal, düşmanca türünden ithamlar yapılmış.

Olayın her zaman olduğu gibi pek çok boyutu bulunmakta. Örneğin Google, Yahoo ve Microsoft daha önce pek çok siteyi satın aldılar. (delicious, blogger, flickr, youtube, feedburner, jellyfish, facebook(hisse), ...) Satın aldıkları sitelerin rakipleri onlar aleyhinde bu tarz bildilerileri yayınlamadı. Halbuki Google Microsoft'u kendi bünyesine kattığı siteleri hizmetlerinde kullanmaya ve entegre hale getirmeyi hak bildi.

Daha önemli boyutu bunun iki şirket arasındaki ilk ciddi çekişme oluyor olması. Zira daha önce Microsoft internet pazarına, Google ise yazılım piyasasına ciddi olarak girmemişti. İki şirket arasında tartışma yaratabilecek ürün Microsoft'un Office'i ve Google'ın Docs'uydu. Bu bile farklı kullanım nedeniyle en azından şimdilik gündemden düşmüş durumda.
Ancak Microsoft gittikçe büyüyen ve sektörü web üzerindeki uygulamalara kaydıran Google'a karşı bir hamle olarak Yahoo'ya talip oldu. Burada çeşitli soru işaretleri var. Google niçin kendinden daha küçük bir şirketin internet piyasasında başarısız bir şirket tarafından alınmasına tepki veriyor? Öte yandan Microsoft başarısız olduğu bir piyasada kendinden daha iyi durumda bile olsa bir şirketi alıp nereye nasıl taşımayı planlıyor? Google verdiği ücretsiz hizmetlere açık internet, özgürlük gibi payeler verirken elde ettiği reklamların, kullanıcı bilgilerinin ve bunun gibi kar amaçları işlerini görmüyor mu?

Google Microsoft'un tekel oluşturarak kalitenin düşmesine neden olacağını söylüyor. Bu satın alma sonunda Microsoft'un geçici bir süre kısmi tekel oluşturacağı bir gerçek. Ancak eğer Google'ın söylediği gibi kalite kaybı olması durumunda Google bu olaydan karlı çıkan şirket haline bile gelebilir.

Sonuç olarak bu olaydan şimdilik çıkartabileceklerimiz Microsoft'un artık iyice büyümüş Google'ı ciddi rakip olarak görmesi, web uygulamalarında daha etkin olmak istemesi ve Google'ın olası Microsoft-Yahoo birleşmesini kendi hakimiyetine bir tehdit oluşturduğunu düşünmesi olabilir.

Önümüzdeki günler hareketli geçecek gibi gözüküyor. Satış olursa Google'ın açıkça belirttiği yasal yollara başvurması ile bu süreç çok uzun zaman da gündem de kalabilir.

Hiç yorum yok: