24 Şubat 2008 Pazar

Vista Kullanıcıları Dava Açabilecek

ABD'nin Seattle şehrinde bir yargıç Vista capable (Vista uyumlu) etiketiyle satılan ancak çok düşük sistem özelliklerine sahip bilgisayarlar nedeniyle tüketicilerin dava açabileceğine karar verdi.

Davacılar Vista katılım programına katılmamış da olsalar dava nedeni olarak tüketicilerin Vista uyumlu etiketiyle aldıkları bilgisayarları ancak alt seviye Vista sürümleriyle kullanabildiklerini göstermişler.

Umarım bu konu diğer yazılım üreticileri için de örnek olur.

Günümüzde minimum sistem gereksinimi kavramı yazılım şirketleri tarafından kötüye kullanılmakta. Çalışmayacağını bildikleri halde pek çok yazılımın çok düşük konfigürasyonlarda çalışacağını gösteriyorlar. Bunun sonucu olarak pek çok kullanıcı yazılımı aldıktan sonra donanım yükseltmesine gitmek zorunda kalıyor. Bunun en önemli nedeni de yazılım üreticilerinin hiç bir kod optimizasyonu yapmadan en yeni donanım özelliklerine göre üretim yapmaları. Finansal kaygılar ile alelacele piyasaya sürülen yazılımlar haliyle ne düzgün bir kod optimizasyonu ne de hata giderimi sürecinden geçmiyor.

Tabi burada talep kanadında yani tüketicilerin büyük hatası bulunmakta. Şişmiş veya hatalarla kaplı yazılımları satın alarak daha sonra çıkacak servis paketleri, güncellemeler gibi ucu açık çözümlere razı oluyorlar.

Sonuç olarak kimse kilometrede 1 litre benzin yakan veya kapısı kapanmayan bir araba almayacağı gibi kötü tasarım süreçlerinden geçmiş yazılımları da almamalı.

Hiç yorum yok: