1 Şubat 2008 Cuma

Microsoft'tan Yahoo İçin 45 Milyar Dolar - "Nakit"

Bugün Microsot'tan gelen açıklama piyasa fiyatının %60 üzerinde bir rakam ile Yahoo'ya talip oldukları haberini gündemin ortasına oturttu.

Microsoft Yahoo hisselerine talip olarak online alanda gücünü artırmayı hedefliyor. Google adını belirtmeden rekabet etmenin güçlüğünden bahseden Microsoft bu birleşmenin iki şirket için de iyi olacağını ifade ediyor.

Nakit olarak 45 milyar dolar gibi bir rakamı ödemeye hazır olduğunu açıklayan Microsoft'a Yahoo'dan henüz net bir cevap gelmedi. Microsoft daha önce de Yahoo'ya talip olmuş ancak red cevabı almıştı.

Bu satın alma gerçekleşirse Microsoft'un şirket satın almak için ödediği en büyük miktar olacak. Microsoft daha önce online reklam şirketi Aquantive'i 6 milyar dolara satın almıştı.

Bu teklifin Yahoo'nun zor bir anında (1000 kadar işten çıkartma yapacağını duyurmasından sonra) yapılması Microsoft'un fırsat kolladığını gösteriyor. Bir diğer değişle Microsoft online pazarda yer bulmaya ciddi olarak önem veriyor.

Esasen bu durum da Google'ı bir kez daha haklı çıkartıyor.

 

Henüz derinlemesine bir inceleme yapamamama rağmen ilk öngörüm bu birleşmenin iki şirkete de bekledikleri gibi bir fayda sağlamayacağı yönünde.

Microsoft ve Yahoo treni çok uzun zaman önce kaçırdılar. Yahoo ücretsiz posta hizmetini tırpanlayıp, Microsoft da Hotmail ile başarısız sayılacak bir deneyim yaşadıktan sonra insanların online pazarda bu iki şirkete olan ilgileri azaldı.

Google ise geriden gelmenin avantajı ile işi sıkı tutarak diğer tüm rakiplerini bir bir geride bıraktı.

Microsoft Messenger dışında online olarak bir varlık gösteremiyor. Buna rağmen yetersiz MSN portalı üzerinde ısrar ediyor. Yahoo ise Flickr gibi hizmetler ve idare eder durumdaki posta hizmeti, delicious ve diğer bazı hizmetleri ile ayakta durmaya çalışıyor.

Ancak Microsoft'un online pazarda başarısızlık üstüne başarısızlık getiren politikaları ve webi paket program gibi gören anlayışı yüzünden Yahoo'nun artılarının da eksiye döneceğini düşünüyorum. Hele ki "Microsoft ürünü ondan bunu kullanılım" diye her yerde Microsoft tarzı grafikler, yazılımlar, web altyapısı kullanmaya kalkarlarsa durumu aceleyle çıkartılacak ve her yerine Yahoo linkleri döşenmiş Windows'lar çıkana kadar sürdüremezler bile.

Buradan iki şirkete ücretsiz tavsiyem. Microsoft kullanıcılarını akılsız sanmayı, Yahoo ise nitelik yerine niceliğe önem vermeyi bırakmalı. Aksi takdirde Google ile bile birleşseler bir yere varamazlar. Bu konuları birleşmeden yapabilseler Google'ı önlerine geçirtmezlerdi.

Hiç yorum yok: