4 Şubat 2008 Pazartesi

ABD'de Analog Karasal TV Yayının Son Yılı

Öncelikle Türkiye ile çok ilgili bir haber olduğunu belirteyim. Bunu da yazımın ilerleyen kısmında belirteceğim.

Analog karasal yayın bildiğimiz TV anteni ile yapılan yayınlara verilen isim. ABD 1 sene sonra yani 17 Şubat 2009'dan itibaren tüm yayın istasyonları yayınlarını analogdan dijital (sayısal) yayına çevirecek. Hemen belirteyim bunun kablo veya uydu yayını ile bir ilgisi yok. Yayın yine yerdeki istasyonlardan yapılıyor.

Böylece mecburi sayısal karasal yayın (diğer adıyla digital terrestrial, DDTV veya DDT) devri başlamış olacak. Kuzey Amerika'da ATSC formatında yapılacak yayın ile daha fazla kanal ve daha yüksek kalite ile yayın yapmak mümkün olacak.

Mevcut analog yayın frekanslarının ise tekrar ihale ile başka amaçlar için pazarlanması planlanıyor.

Bir çok Kuzey Avrupa ülkesi geçişi tamamlamış durumda.

Pek çok ülke de 2010 yılına kadar sayısal yayına geçmeyi planlıyor. Avrupa'da ve ülkemizde DVB-T formatı kullanılıyor. Türkiye'de henüz test aşamasında ve sanırım maliyet nedeniyle daha uzun süre geçilmesi mümkün olmayacak. Ülkemizde kablo veya uydu platformlarına abone olmayan pek çok kişi halen karasal yayını kullanmakta.

Tabi bunun büyük bir dezavantajı bulunmakta ve bizi de ilgilendiren kısmı burada başlıyor. Bu yayını özellikle eski TV'lerin mevcut alıcıları alamıyor zira yayın dijital. Bu nedenle dijital set top box dönüştürücü cihazlarını televizyona bağlamak gerekiyor. (Bazı durumlarda antenin de değişmesi gerekiyor)

Söz konusu durum ülkemizde de bir süre önce gündeme gelmiş ve herkesin bu cihazları 100$ gibi bir rakam ödeyerek alması gerekeceği haberleri yayılmıştı.

İşte bu noktada sosyal devlet gereği ABD Ticaret Bakanlığına bağlı NTIA ABD vatandaşlarına 40$ değerinde kuponlar dağıtmaya başlamış. Bu adresten bilgi alabileceğiniz sistem öncelikle 22.5 milyon adet, bunlar yetmezse 11.25 milyon ilave kupon dağıtmayı hedefliyor. Böylece televizyon değiştirmeye, uydu veya kablo yayınına geçmeye durumu elvermeyen vatandaşların televizyon seyredebilmeleri hedefleniyor.

ABD gibi sosyal devlet statüsü sıkça tartışılan bir ülkede dahi vatandaşların hakları düşünülürken ülkemizde "seyredeceksen öde canım" mantığıyla konuşmalar yapanlara kapitalizmin kalesinden güzel bir cevap olmuştur sanırım.

Demokrat diye geçinip görüntü kirliliği kispesi altında esasen denetim yapılamaması nedeniyle uyduları yasaklamaya çalışanların da olduğunu ve bu uygulamanın Çin, İran, Saddam'ın Irak'ı gibi ülkelerde olan bir uygulama olduğunu hatırlatarak yazımı sonlandırıyorum.

Hiç yorum yok: