15 Eylül 2007 Cumartesi

Microsoft Surface

Microsoft uzun süredir yaratıcı en azından yenilikçi fikirler üretemeyen politikalara saplanmış gibi gözüküyordu.
Kod adı Milan olan
Surface belki de şirketi bu durağanlıktan kurtarabilecek, en azından yeni ufuklara götürebilecek bir ürünü.

Mayıs ayında tanıtılan ve Kasım'da piyasaya çıkması beklenen Surface, esas olarak dokunmatik bir yüzey. Donanım ve yazılımın beraber olduğu ürün çoklu dokunmaya imkan vererek yeni bir komut dünyasının kapılarını açıyor.


Esasında masaya benzeyen ürün 30 inçlik yani yaklaşık 76 cmlik bir ekrana sahip. Üst kısmı akrilik, kasa ise toz boya kaplama çelikten oluşuyor. Windows Vista ile çalışacak ürün wireless, bluetooth ve ethernet bağlantısı sunuyor. Böylece farklı cihazlarla iletişme geçmesi de öngörülüyor. Örneğin dijital müzik çalarınızı, cep telefonunuzu üstüne koyduğunuzda bunların içeriğini kullanabiliyor. Dijital fotoğraf makinenizle çektiğiniz fotoğrafı anında Surface aktarmanız mümkün.

Microsoft bu ürünü "Kullanıcı ile teknoloji arasındaki geleneksel engelleri ortadan kaldırıp, günlük hayatta sık kullanılan öğelerle etkileşime girme yöntemini değiştiriyor" şeklinde lanse ediyor.

Bildiğimiz bağlamda klavye ve faresi olmayan sistemin 4 ana öğesi olduğu belirtiliyor.
Bunlar; doğrudan etkileşim, çoklu dokunma ortamı, çoklu kullanıcı deneyimi ve nesne tanıma olarak listelenmiş.

Yenilik nerede diye düşünürsek, öncelikle çoklu kullanıcı ortamı gerçekten çok geniş olasılıklar sunan ve maliyetten kullanıma pek çok alanda faydası olan bir uygulama. Surface bunu becerebilecek gibi gözüküyor.

Multi-touch ve hareket algılama çok yeni olmasa da tam anlamıyla kullanılmış gibi gözüküyor. Hareketlere göre nesneleri sürüklemek, boyutlandırmak, şekiller çizmek mümkün.

Genel olarak baktığımızda pek çok alışkalığı değiştirebilecek bir ürün. Aklıma ilk gelen örneğin bir restorana gittiğinizde menü masanızda karşınıza çıkabilir, seçiminizi yaptıktan sonra yemeğiniz gelene kadar masa üzerinde oyun oynayabilir, internete girebilirsiniz. Baktığınız bir resmi karşınızdaki kişiye itebilir onun bakmasını sağlayabilirsiniz.

Nesne algılama ile koyduğunuz cisim ile ilgili seçenekleri hemen karşınıza çıkarabilir. Bu da reklam ve pazarlama açısından önemli bir imkan.

Ürün fiyatının 5-10 bin dolar civarında olacağı ancak 3-4 sene içerisinde ev kullanıcılarının alabileceği düzeye ineceği düşünülüyor. Bu nedenle Microsoft öncelikle hastane, otel, restoran ve eğlence yerlerinde kullanma girmesini hedefliyor.

Özet olarak bilim kurgu filmlerinde enteresan kullanıcı arabirimlerinin çok mantıksız olduğunu düşünenler Surface'i gördüklerinde yavaş ama emin olarak o yolda ilerlendiğinin farkına varacaklar.

Hiç yorum yok: