Pek çok ev kullanıcısı internete dinamik IP'ler ile çıkıyor. Dinamik IP ile çıkışta farklı bir IP adresi atanıyor.
Dinamik IP bazı durumlarda yetersiz kalıyor. Örneğin ağ üzerinde IP adresi ile iletişim kuran iki bilgisayar için IP adreslerinin sabit olması daha doğrusu karşı tarafın IP'yi bilmesi gerekli. Buna VPN, RPC ve web server gibi uygulamaları dahil edebiliriz.
Ev kullanıcıları için örnek vermek gerekirse, evinizdeki bir bilgisayara işten, şehir dışından ulaşmak istediğinizde IP'sini bilemezseniz buna erişmeniz mümkün değil.
Bunun için ücretli veya ücretsiz hizmet veren Dinamik DNS servisleri mevcut. Bunlar size istediğiniz bir IP için DNS sunucusu hizmeti veriyor. Böylece IP adreslerini o sunucu üzerinde bir adrese sabitleyebiliyorsunuz. Sabitlediğiniz adres erişim için gerekli alanlarda kullanılıyor ve bu adres değişmediğinden sürekli olarak takip etmek gerekmiyor. Ayrıca bu adresler IP gibi 12 haneli bir rakamdan değil harflerden oluştuğundan hatırlaması da kolay oluyor.
Tabi bu adresin sabit olması tek başına yeterli değil. Çünkü IP değişince sunucudaki IP'nin de güncellenmesi gerekiyor. Bunun için de bilgisayardaki IP değişikliklerini algılayıp sunucuya yollayacak yazılımlara ihtiyaç var.
(Bu programları sadece IP adresi değil özel DNS sunucularına bağlanmak için de kullanabilirsiniz.)
Bazı modemler Dinamik IP kullanımına izin veriyor. Böyle modemlerde bir yazılıma ihtiyaç duymadan ayarları yaptıktan sonra direkt sunucuya IP gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Dinamik DNS hizmeti veren sitelerin en ünlüsü sanırım www.dyndns.org. 5'e kadar adres için ücretsiz hizmet veriyor. Ücretsiz yazılımı olan DynDns Updater ile kolayca güncellemek mümkün. Ayrıca bu yazılımı başka diğer servislerde kullanmanız mümkün olabiliyor. Üye olduktan sonra onlarca adresinden birinin başına istediğiniz yazıyı girerek kullanabilirsiniz. Örneğin benimDNSim.dynalias.com gibi.
No-ip.com da 5 adrese kadar ücretsiz hizmet vermekte. Freedns.afraid.org ve ZoneEdit.com da diğer hizmetlerden bazıları.
Yazılım olarak DynDNS updater kullanabileceğiniz gibi, Windows, Linux ve MacOS'ta çalışan bir komut satırı uygulaması olan ve servis gibi çalışan inadyn'i kullanabilirsiniz. Bu program ücretsiz ve sistem kaynaklarını az tüketiyor ancak bir arabirimi olmadığı için ayarları elle yapmak lazım.
Ayrıca pek çok server ayarını hazır olarak barındıran sharewareler de bulabilirsiniz.
Kısacası, bir Dinamik DNS sunucusu ve buraya yenilenen IP'leri güncelleyen program ile dinamik ip'yi statik gibi kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder