16 Eylül 2007 Pazar

PopFly Microsoft'un Mashup Hizmeti

Popfly LogoMicrosoft, Silverlight altyapısı üstüne kurduğu Popfly mashup motorunun deneme sürümünü bir süredir davetli kullanıma açtı. Öncelikle Silverlight nedir diye sorarsanız, Silverlight Microsoft'un Adobe Flash'a rakip olan vektör grafik ve animasyon gibi özelliklere sahip bir tarayıcı runtime ortamı. Resmi sitesi silverlight.net Bunun hakkında derinlemesine bir yazıyı ileride yazmayı planlıyorum.


Popfly ise daha önce tanıttığım Yahoo Pipes'a benzer çalışan bir Mashup editör uygulaması. Ancak görsellik çok daha ön plşanda düşünülmüş. Site tasarlama arabirimine de sahip ve mashupları bu site tasarımına ekleyebiliyoruz. Özelliklerin ön izlemesini bu adresten yapabilir, Silverlight ile yazılmış video göstericisi aracılığıyla World Of Warcraft ve GeoMap üzerine yaptıkları mashup uygulamalarının yapımını görebilirsiniz.

Popfly mashupları çeşitli blokların birbiri ile iletişim kurmasına dayanıyor. Blokların çeşitli işlevleri var. Örneğin LiveSearch ile resim araması sonuçlarını alıp, bir resim göstericisi ile göstermeniz mümkün. Kendi bloklarınızı yapabileceğiniz gibi çeşitli hazır blokları kullanmanız mümkün. Pipes'ta olduğu gibi oklar ile blok hiyerarşisini belirliyorsunuz.

Bir kaç bloğu birleştirerek bir mashup uygulaması yapmış oluyorsunuz.

PopflyPipes'tan farklı olarak Popfly görsel öğelerin çok daha fazla kullanılmasına imkan veriyor. Ayrıca HTML ve koda direkt müdahale etmek de mümkün.
Buna mashup editörüne eklediğiniz kırmızı küp şeklindeki bloklara tıklayarak büyütmek, burada değişkenleri belirlemek ve advanced bölümünden kodu değiştirmek şeklinde ulaşıyoruz.


.Net uygulamalarını Popfly Explorer eklentisi ile siteye yüklemek ve sitenizde göstermek olası.


Yaptığınız Popfly sitesine mashuplarınızı ekleyebiliyorsunuz. Ancak mashupları paylaşmadan sitenize eklemeniz mümkün değil. Mashuplar için Pipes kadar ince işlem adımları yok. Bunu kod yazarak halletmek mümkün.


Site tasarlayıcı başarılı denebilir. Hazır temalar ve renk seçenekleri bulunuyor. Site öğeleri bir hayli özelleştirilebilir. En az blog yazılımlarında tema editörleri kadar başarılı.

Bir mashup'ı Share ile paylaştıktan sonra Mash out ile farklı yerlere eklemek mümkün. Facebook hemen listelenmiş bile. Ayrıca IFRAME ile basit HTML sayfalarına dahi konabiliyor.
Hazır blokları RIP ederek kopyalayıp üzerinde çalışabiliyoruz.


Özelleştirilebilirliği fazla ve herkesin mashup geliştirmesine imkan verdiği için özelleştirme fanatikleri arasında yaygın bir uygulama olması olası. Henüz alpha olmasını hatırlatmakta fayda var. Alpha durumu da ara sıra göze batıyor. Site ve arabirim biraz ağır davranıyor. Ayrıca arada sorunlar çıkabiliyor. Editör sanki fazla göz boyama amaçlı yapılmış gibi. Örneğin blokları göstermek için kullanılan küpler sanki silverlight vektör destekliyor işte üç boyutlu döndürebiliyoruz demek için yapılmış. Yine de sakıncası yok.


Genel fikrim Microsoft'un bu projeyi web için kullanılabilen tüm ürünlerini birleştirdiği ve yaymaya çalıştığı bir uygulama olarak çıkardığı yönünde. Bu çatı uygulaması yaygınlaşabileceği gibi çok kısıtlı kalması da beklenebilir. Arabirimi her ne kadar basit gibi görünse de bazı ileri derece özellikler genel kullanıcılara hitap etmeyebilir. Arabirim bazen göz boyamak amacıyla boşu boşuna şişirilmiş izlenimi veriyor. Popfly'ın mı Silverlight'ı, Silverlight'ın mı Popfly'ı taşıyacağı da bir soru işareti.

Hiç yorum yok: