28 Eylül 2007 Cuma

Fareler Havalandı

Kablosuz fareler uzun süredir piyasada. Ama kablosuz teknoloji sadece kısıtlı hareket kolaylığı sağlıyordu. Sonuçta yine bir yüzey üzerinde çalıştırdığımız için belirli bir çalışma alanına kısıtlanıyorduk.

Air mouse denilen ve işaretleme yapabilmek için bir masaya ihtiyaç duymayan fare teknolojisi ise artık bu sorunu ortadan kaldırıyor.

Kablosuz olan bu tür fareleri havada ekran üzerine hedeflemeye bile gerek duymadan, fare hareketlerini gerçekleştirmek mümkün. Hareket yönüne göre faremiz hareket ediyor. Böylece hem uzun mesafede çalışabiliyoruz, hem de fareyi koymak için bir yüzeye ihtiyaç duymuyoruz. Hem de bileğimizi özgürce oynatabiliyoruz.

Kısacası sırtınızı geriye yaslayıp veya koltuğumuza oturup bilgisayarı yönetmek mümkün oluyor.

Özellikle media center uygulamaları için lanse edilen ürün adeta uzaktan kumanda gibi çalışıyor. Ancak klasik kumandaların aksine hava fareleri, seçme işini düğmeler ve menüler arasında gezinmeden hallediyor. Ve tabi bir alıcıya yöneltmek gerekmiyor.

Buna ek olarak kablosuz bir klavye ile bilgisayardaki tüm işleri uzaktan yapmak mümkün.
Klavye de şart değil. Klavye yerine ekranda gözükecek sana klavye uygulamalarını da kullanabiliriz. Bunlar bilgisayar ekranına küçük bir klavye getirerek fare ile tıkladığımız harfleri klavyeden basıyor gibi kullanmamıza imkan tanıyor.

Tabi bu teknolojinin dejavantajları olmadığını söyleyemeyiz. Bileğin sürekli hareket halinde olmasına neden oluyor. Bileğin masa gibi destek alacağı bir alan yok. Bilgisayara haşır neşir olmayan kişilerin fare ile işaretlemeye çok yatkın olmadığını da söyleyebiliriz. Bir de yakından çalışmak gereken durumlarda elimizi koyacak yer bulmak zor olabilir.

İleride bu tür farelerin hem masa hem havada çalışan hybrid modelleri yapılırsa daha da yaygınlaşacağına şüphem yok.

İşte bu tür bir hava faresinin kullanımının anlatıldığı video:



Ayrıca Nintendo Wii ile de bilgisayara komut yollayan ve hava faresi gibi kullananlar da var. Bunun için bilgisayarın Wii'yi algılaması için Bluetooth bağlantısı ile komutları belirlemek için küçük bir yazılım yeterli. İstediğiniz tuşa istediğiniz komutu vermek sizin tercihinize kalıyor.

Bir de küçük ipucu. Eğer bilgisayarınızda hali hazırda kullanabildiğiniz bir uzaktan kumandanız varsa (TV kartı, kızılötesi, vs) uICE gibi bir programla, kumanda üzerindeki düğmeler ile fare hareketlerini bilgisayarda taklit edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: