1 Eylül 2007 Cumartesi

Roboform İle Şifre Ezberlemeye Son

Roboform Internet Explorer, Firefox, Palm, Windows Mobile ve Symbian gibi platformlarda çalışan bir otomatik form doldurucu. Form robotu da diyebiliriz.

Roboform bir forma giriş yaptığınızda bu bilgileri kaydedebilir, daha sonra aynı siteyi ziyaret ettiğinizde otomatik veya isteğinize göre doldurmanızı sağlayabilir.


Şahsen en çok bir siteye giriş için kullanıyorum. Siteyi her açtığımda kullanıcı adı ve şifreyi girmek yerine bu işi Roboform benim yerime yapıyor. Hatta Roboform araç çubuğundan siteye tıkladığınızda, otomatik olarak sayfa açılıyor, form dolduruluyor ve siteye giriş yapmış biçimde karşınıza geliyor.

Veya bir siteye girdiniz ve şifre giriş formu çıktı. Eğer bu siteye daha önce üye olmuşsanız, küçük bir pencerede bu siteye giriş yapabileceğiniz hesaplar gözüküyor. Birini seçip giriş yap dediğinizde form doldurulup siteye giriş yapılıyor.

Sadece şifre diye de düşünmemek gerekiyor. Sürekli aynı veriyi girmeniz gereken formlar için de Roboform kullanabilirsiniz. Örneğin bir alışveriş sitesinde takip ettiğiniz ürünler için arama formunu kaydedebilirsiniz.


Roboform'u kurduktan sonra tarayıcınızın üstünde bir araç çubuğu gözüküyor. (Kesinlikle spyware, adware, veya malware değil)

Burada 3 çeşit kayda erişebiliyorsunuz. Bunlar:


  1. Girişler (Logins)
    Her site için oturum açma formundaki kullanıcı adı, şifre, giriş hatırlansın mı gibi bilgiler tutuluyor.
    Sık kullanılanlar gibi klasörlere ayırmak mümkün.
    Eğer doğrudan bu listedeki bir siteye tıklarsanız, site açılır, form doldurulur ve oturum açılmış biçimde size sunulur.

  2. Kimlikler (Identities)
    Bunlar bir siteye kayıt olurken her seferinde girdiğimiz Ad, Soyad, Adres gibi bilgileri saklamamızı sağlıyor. Farklı kimlikler yaratmanız mümkün. Ancak her sitenin birbirine uymadığını belirtmem lazım. Eğer belirli bir süre uğraşırsanız her sitede çalışan bir kimlik yapmanız mümkün.

  3. Notlar (SafeNotes)
    Buradan saklanmasını istediğiniz küçük notları ekleyebilirsiniz.

Güvenlik tahmin edebileceğiniz gibi unutulmamış. Öncelikle tüm kayıtlar şifreli olarak saklanıyor. Öyle ki şifreleme algoritmasını dahi seçebiliyorsunuz.
Eğer isterseniz her giriş, kimlik ve not için ayrı ayrı şifre koruması koyabilirsiniz. Bu durumda tarayıcıyı açtığınızda eğer giriş şifreli sitelerden birine giriş yapmak isterseniz size bu parola soruluyor. Sonra bir daha sorulmuyor. Tarayıcı kapandığında şifreyi tekrar girmeniz gerekiyor.

Hem güvenlik, hem taşınılabilirlik için portable sürümü olan Roboform2Go'yu da kullanabilirsiniz. Bu durumda program ve tüm şifreleriniz bir USB flash memory üstüne kuruluyor, hem şifreleri bilgisayarda saklamamış oluyorsunuz hem de yanınızda taşıyabiliyorsunuz.

Güvenlik açısından bir diğer avantajı keylogger denilen ve klavye bilgilerinin saklandığı programlara bilgi kaptırmıyor olması. Şifre yazmadığınız için keyloggerlar bunları yakalayamıyor. Aynı şekilde phishing denilen yanıltmaca websitelerinin de önüne geçmiş oluyorsunuz.

Kısacası Roboform gününüzü çok kolaylaştıran bir yazılım. Artık şifre ezberlemeye, bu siteye üye olmuş muydum demeye, unuturum korkusuyla her siteye aynı şifre ile üye olmaya son diyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: