3 Kasım 2007 Cumartesi

Kablosuz Ağ Mesafesini Kablosuz Artırmak

Wireless RepeaterBahsedeceğim yöntem kablo gerektirmeyen bir yöntem. Kablo kullanabilirim derseniz sadece Access Point özelliği olan bir cihaz ekleyerek ağın kapsama alanını artırmanız mümkün.

Kablosuz olarak kablosuz ağın mesafesini artırmak için en basit yöntem Repeater denilen tekrarlayıcı cihazları kullanmak. Bu cihazlar mevcut bir ağ bağlantısının bir uzantısı gibi çalışarak erişim olmayan alanlara yayın yapmanızı sağlıyor.

Örneğin modeminiz evin bir ucunda ve bazı odalara yayın yapamıyor. Repeater'ı elektrik dışında hiçbir kablo bağlamadan modem ile erişim olmayan bölümlerin arasında bir yere yerleştirdikten sonra kapsama alanını genişletebilirsiniz.

Bu cihazlar genellikle aynı zamanda Access Point ve Bridge özellikleri ile geliyor. Ürün tanımında da Access Point+Bridge+Repeater gibi geçebiliyor.
100 YTL'nin altında rakamlara edinebileceğiniz bu cihazlarda modele göre değişmekle beraber temel olarak yapmanız gereken ayarlar da şöyle:

  • Yayınını genişletmek istediğiniz Ana yayın kaynağının (örneğin modem, router, vs) SSID ve Channel Number (kanal numarası) bilgilerini bilmelisiniz. SSID kablosuz ağın ağ listesinde gözüken adıdır. Channel Number ise genellikle 1-13 arasında olan ve yayın kanalını belirleyen numaradır. Bunu genellikle ana yayın kaynağının web arabiriminde Wireless (kablosuz) başlığında görmeniz mümkündür.

  • Repeater'ınızı bilgisayara bir ethernet kablosu ile bağladıktan sonra repeater web arabirimine girmelisiniz. Bunun için 192.168.1.1 gibi bir adresi web tarayıcınıza yazın. (Verdiğim adres modelden modele değişir. Gerekirse LAN ayarlarıyla oynamanız gerekir. Bu kullanım kitapçığında veya klavuzda anlatılır)

  • Arabirimde çalışma modunu Repeater olarak ayarlamalısınız. Aksi takdirde çalışmayacaktır.

  • Muhtemelen bu modu girdiğiniz sayfada Root veya Source (kök veya kaynak) alanında SSID olarak kaydettiğiniz bilgiyi girmelisiniz. Bazı repeaterlar çevrede yayın yapan siteleri "Site Survey" de denilen özellikle çevredeki kablosuz ağları tarayıp bulabilmektedir. Bu şekilde yazmadan elle girmeniz mümkün olabilir.

  • Aynı şekilde kaydettiğiniz Channel Number'ı da repeater üzerinde ayarlayın.

  • Şifreli bir ağdaysanız aynı şifre ayarlarını repeater üzerinde yapmanız tavsiye edilir.

Bazı repeaterlar yaptığı kablosuz yayın için farklı SSID kullanmaya izin verir. Örneğin modeminiz Kablosuz_Ev adı ile yayın yapabilir ama repeater Kablosuz_Ev_Repeater şeklinde yayın yapar.
Böylece repeater'a mı yoksa modem'e mi bağlanacağınıza siz karar verebilirsiniz.
Ancak bu desteklenmiyorsa ve siz örneğin laptopunuzun sadece modeme bağlanmasını istiyorsanız o zaman Repeater ayarlarında MAC filtrelemesinden laptoptaki kablosuz aygıtı filtreleyebilirsiniz.

Laptop veya başka bir bilgisayara bağlı kablosuz alıcının MAC adresini öğrenmek için Windows'ta şu adımları gerçekleştirebilirsiniz:

  • Başlat > Çalıştır ile açılan kutuya CMD yazıp ENTER'a basın

  • Komut penceresinde ipconfig /all yazıp ENTER'a basın

  • Çıkan listede Physical Address (Fiziksel Adres) yanında yazan o aletin MAC adresidir.

Bu şekilde repeater ile istediğiniz cihazları da engelleyebilirsiniz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

İki gözüm Osman Aga;
Gene Türk usülü bilgilendirme denen şeyle karşı karşıyayız.
Bu repeater neye benziyor?
bu ekipmanı nerelerden bulma şansımız var?
yazı hangi mantık başlıklarına ayrılmalı, ki okuyan okuduğundan bir şey anlasın?
Ortaya karışık biliyom hedelenmesi.
Pes artık, feza diyorum, füze diyorum...

Levent Dal dedi ki...

http://www.google.com/search?q=repeater+sepet

Aslında biraz araştırınca her şey çok kolay oluyor.

Bildiğimiz modem/access point kasasına sahip antenli bir cihaz.

Yazılarımda genellikle marka veya dükkan adı vermiyorum zira başkalarının yaptığı gibi bunu adam akıllı inceleme yapmadan insanlara sunmak içime sinmez.

Sanırım bildiğimiz "Türk usülü" eleştiri ile karşı karşıyayım. Sağlık olsun.

yakuter dedi ki...

Çok teşekkür ederim bu değerli makale için ;)