5 Kasım 2007 Pazartesi

Google Telefon Yerine Platform Duyurdu

GooglegPhone ile cep telefonu pazarına gireceği söylenen Google bunun yerine cep telefonları için Open Handset Alliance ile birlikte Android adı altında açık kaynak kodlu bir cep telefonu platformunu duyurdu.

Android içinde işletim sistemini bulunduran bir platform. Cep telefonunda bulunması gereken özellikler bulunduğu için donanım üreticileri bunun üstüne kafa yormak zorunda kalmayacaklar.

Henüz bir şey söylemek için erken ama bu platformun ciddi bir donanım ve şirket desteği olmadan bir başarıya ulaşması kolay değil. Esasında yaklaşım doğru ama geç kalınmış denebilir. Ayrıca cep telefonunu sadece yazılım diye düşünmek büyük bir hata olur.

Google'da biz yapacağımıza başkaları gPhone yapsın yaklaşımı hakim gibi gözüküyor. Google yazılımı sağlayacak böylece Google'ın online hizmetleri daha rahat kullanılabilecek. Ama bu Google'ın artık donanımıyla beraber bir telefon çıkartma ihtimalini ortadan kaldırmış olabilir. En güçlü olduğu konuda açık destek verdikten sonra tecrübesi olmayan donanım ile uğraşmasına ihtiyaç kalmayacaktır.

Sistemin Linux Kernel'i üzerine kurulduğu söyleniyor. Bu önemli bir gelişme.
Ayrıca 3. parti yazılımların telefonun tüm özelliklerine erişebileceği ve uygulamalar arasında ayrım olmayacağı belirtiliyor. Bu şekilde gerçekten açık bir uygulama plaftormu olduğuna inanıyorlar. Burada da hem Symbian hem iPhone'a gönderme yapılmış. Zira bu plaftormlarda telefonun pek çok özelliğine ulaşılsa da tüm özelliklere erişmek mümkün değil.

Open Handset Alliance üye listesini buradan görebilirsiniz. İçlerinde önemli yazılım, donanım üreticileri ile mobil operatörler bulunmakta.

Tabi bu isimlerin bulunması Android'e önemli destek verecekleri anlamına gelmiyor. Google'ın önayak olduğu bir projede baştan itibaren bulunmak istemiş de olabilirler.

12 Kasım'da ilk SDK'nın yayınlanacağı açıklanmış. Ne kadar kapsamlı olacağını o zaman göreceğiz. (Güncelleme: SDK yayınlandı ilgili yazılara buradan ve buradan ulaşabilirsiniz)

Hiç yorum yok: