Arkadaşlarınızla veya iş gereği dosya paylaşmamız gerektiğinde hepimiz mutlaka çeşitli yöntemler denemişizdir.
Özellikle büyük boyutlu dosyalarda ise bu durum biraz sorun yaratmıştır.
Sanırım şu anda dosya paylaşımının en popüler yolu email ile yollamak. Ancak bunun çeşitli kısıtlamaları olduğunu biliyoruz. Örneğin dosya boyutu, dosya formatı ve tek seferlik yollama gibi nedenlerle kısıtlaması fazla olan bir yöntem. Örneğin Gmail ile veya Gmail hesabına EXE uzantılı dosyaları yollamak mümkün değil. Veya bir dosyayı birine gönderdikten sonra başkasına yollamak gerektiğinde tüm upload işlemleri yeniden yapılması gerekiyor. 10MB, 20MB gibi mesaj limitleri nedeniyle de büyük dosyalar yollamak mümkün değil. (Tabi isterseniz parçalara bölerek yollayabilirsiniz)
Bir diğer yol ise MSN gibi anlık mesajlaşma yazılımlarını kullanmak. Bu durumda da iki kullanıcının da online olması gerekli ve transferi onaylamak zorunlu.
Benim en etkin olduğunu kabul ettiğim yöntem kendi web sunucunuz üzerine dosyayı kopyalamak. Zira neredeyse hiç kısıtlama olmadan dosyayı istediğiniz kişiye linkini yollayarak paylaşabilirsiniz. İstediğinizde dosyayı silebilir veya değiştirebilirsiniz. Tabi bunun için bir web sunucusundan yer almanız gerekli. Tercihen de FTP'yi desteklemeli ki dosyayı sunucuya kolaylıkla yollayabilesiniz.
Veya kendi PC'nize bir web sunucu uygulaması kurabilir dosyayı buradan sunabilirsiniz. Tabi IP'niz statik değilse transferi yapacak kişiye IP değişimlerinizi bildirmeniz gerekir.
Alternatif yöntemlerden bir diğeri ise ücretsiz dosya paylaşım siteleri. Hepimizin bildiği Rapidshare gibi sitelere dosya yolladıktan sonra linkini dosya paylaşımı yapacağınız kişiye göndererek dosyayı istediği zaman almasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem ise dosyaların belirli bir süre sonra silinmesi, transfer sırasında uzun ve bazı deneyimsiz kullanıcıların beceremeyeceği prosedürleri uygulamasını gerektiriyor.
Bu tür sitelerin bazıları fotoğraf gibi sadece belirli dosyaların paylaşımını yapmanıza olanak tanır. Picasa Web Albums, Flickr, Photobucket gibi sitelere üye olarak resimleri ve diğer bazı formatlardaki dosyaları koyarak kendi web albümlerinizi yapabilirsiniz. Bu siteler albümlerin herkese açık mı yoksa sizin istediğiniz kişilerin mi göreceğine karar vermenize de olanak tanır.
Bu tarz sitelerin bazıları dosyaları istediğinizde silmenize izin verir. Böylece paylaşım yapıldıktan sonra dosya ortalıkta dolaşmaz.
P2P denilen kullanıcıdan kullanıcıya bağlantılar ile dosya transferi de bir diğer seçenek. Ancak çoğu P2P programı ve sunucusu dosyaları tüm kullanıcılarının hizmetine açtığından (bazıları dosyaları kiminle paylaşacağınıza karar vermenize izin veriri) istemediğiniz kişilerin dosyalara erişimine olanak tanımış olabilirsiniz.
GigaTribe isimli yazılım ise kendi P2P networkünüzü yaratmanızı sağlıyor. Böylece sadece sizin seçtiğiniz kişiler dosyalara erişebiliyor.
Tabi bunlar dışında kullanıma özel çözümler üretmek mümkün olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder