Portable software'in Türkçe karşılığı olarak karşımıza çıkan taşınabilir yazılımlar çok çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılıyor ve gitgide daha çok kullanılıyorlar.
Taşınabilir kavramı sürekli taşımamız gereken ve sık sık kullandığımız anlamına gelmiyor. Kırk yılda bir kullanacağımız bir yazılım da taşınabilir olabilir.
Taşınabilir yazılımların en önemli özelliği bir kurulum gerektirmemesi daha doğrusu kurulduğu bilgisayarda sistemde bir yere bilgi yazmaması veya sistem dosyalarında değişiklik yapmaması. Böylece program klasöründeki dosyaları başka bir bilgisayara aktarsak, çalıştırdığımızda tamamen aynı işlevi sağlayabiliyoruz.
Eğer bir USB flash belleğe sahipseniz bu tür yazılımları farklı bilgisayarlarda bellek üzerinden kullanmaya başlayabiliyoruz. Flash belleği taktığınız her bilgisayarda (program bilgisayardaki işletim sistemini desteklemeli) programları aynı şekilde kullanabiliyorsunuz.
Durum böyle olunca çalıştığınız her bilgisayara aynı yazılımları defalarca kurmak zorunda kalmıyor, bunun yerine USB bellek ile taşıyabiliyorsunuz. Programda yaptığınız değişiklikler, eklentiler, ayarlar, kişisel bilgiler ve bunlar gibi her türlü özellik çalıştığınız her bilgisayara yanınızda taşınmış oluyor. Bunun getirdiği zaman kazancı pek çok durumda önemli boyutlara ulaşıyor. Bazı durumlarda örneğin e-postalarınızı yanınızda taşıdığınızda ise eşsiz bir hal alıyor.
Tabi her program taşınabilir olarak üretilmiyor. Örneğin Photoshop'un yeni sürümleri gibi özel kurulumlar gerektiren programlar taşınabilir özelliğe sahip değil. Fakat bunları dahi taşınabilir hale getirmek için çalışan serbest girişimciler mevcut.
U3 gibi taşınabilirliği bir kademe ileri götüren ve otomatik başlatma gibi özellikler katan USB bellekler de mevcut.
Pek çoğu ücretsiz olan taşınabilir uygulamaları aşağıdaki adreslerden edinebilir flash belleklerinize kurabilirsiniz.
2 yorum:
bir çok işletim sistemi de taşınılabilir sürümünü üretti.Microsft'un da Linux'un de tanışabilir işletim sistemleri mevcut.Bir de bugün Skype'ı gördüm şimdi deniyicem ama pek umudum yok :)
U3 gerekliymiş
Yorum Gönder