10 Temmuz 2007 Salı

Zihin Yöneticileri

Yazıdan çok görsellik bana göre diyorsanız, projelerimi, fikirlerimi, yapacaklarımı, planlarımı derli toplu bir şekilde saklamak ve gerektiğinde bunları kolayca görmek istiyorum diyorsanız size bir mind manager yani zihin yöneticisi gerekiyor demektir.

Mind mapping (zihin haritalama) adıyla anılan ve düşüncenin bir diyagram halinde sonradan görsel olarak algılanması kolay bir biçimde ve hızla kağıda aktarılması yöntemini aslında çoğumuz daha önce kullanmışızdır.

Temelde bir "mind map" yani zihin haritası kısaca şekiller, renkler ve ilişkiyi anlatan (oklar, numaralar, semboller) unsurlardan oluşuyor.



Özellikle tablet PC'ler ile kullanılırlığı daha da artan bu tür zihin haritaları oluşturmak için konuya özel bir donanım veya yazılıma ihtiyaç duymasanız da sadece bu konu üzerine üretilmiş köklü programlar bulunuyor. TabletPC sahipleri zaten Windows Journal programını tanıyorlar.

Öncelikle elimdeki ile yetineyim diyorsanız çözüm MS Word gibi bir seçenek olabilir. Zira Word ile çeşitli grafikler, şekiller yapmak çok kolay. Ancak bana tam anlamıyla özgün bir yardımcı lazım diyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Diğer pek çok yazılım türü için olduğu gibi bu ihtiyaç için de online çözümler sunuluyor. Bunlardan biri Thinkature.
http://thinkature.com/adresinden üye olarak bir çok çalışma alanı açabilir, harita üzerinde çalışmak için farklı kullanıcılar yaratabilir ve haritalarınızı paylaşabilirsiniz.
Bir sunucu çözümü olduğu için aynı anda pek çok kullanıcı ile çalışmak haliyle büyük bir avantaj oluyor.

OneNote Programından Bir GörüntüYine her ne kadar tam bu amaçla yapılmasa da Microsoft'un Office paketi içinde gelen OneNote programını da kullanmanız mümkün.



Gelelim sırf bu amaçla üretilen yazılımlara. Onlarca program mevcut ve hepsine bu Wikipedia adresinden ulaşabilirsiniz.

Profesyonel çözüm arayanlar için özellikle MindManager ve MindMapper programlarını tavsiye ederim zira bu programların Microsoft Office ile düzgün bir biçimde entegre biçimde çalışması önemli bir unsur.
Ayrıca şahsen denemediğim 3 boyutlu mind mapping programların da olduğunu ve yakın gelecekte daha revaçta olabileceğini belirtmek isterim.

Hiç yorum yok: