Bu linklere tıkladığınız zaman blog veya blog mesajlarından istediğiniz birini bu bookmark sitesinde kendi hesabınız altına ekliyorsunuz.
Yani bilgisayarınızda barındırdığınız sık kullanılanların bir online versiyonu.
Benim sağladığım linkler ziyaretçilerime kolaylık amacıyla. Yani ekleme yapmak için illa bir linke tıklamanıza gerek yok. Gidip kendi zevkinize göre her siteyi eklemeniz mümkün.
Bu sitelerin sosyal paylaşım türünde olanları genellikle başkalarına nelerden hoşlandığınızı göstermek, siteyi tanıtmak gibi amaçlar güdüyor. Online favori servisleri ise kullanıcı ihtiyacı için. Hem sosyal hem kişisel olan hizmetler mevcut. Kişisel bookmark sitelerine anti-social bookmark terimi de yakıştırılabiliyor.
Peki bu siteler nedir ne işe yarar?
Bu sitelerin bir avantajı sık kullanılanları internet üzerinde saklamaları. Böylece her gittiğiniz bilgisayarda sık kullanılan adreslerinize ulaşabiliyorsunuz. Bir yerde ekledim ama burada yok gibi bir derdiniz olmuyor. Bu da bu hizmetleri kendi bilgisayarınız yoksa veya sabit bir bilgisayar kullanmıyorsanız daha da önemli bir hale getiriyor.
Bir avantajı da dosyaları bilgisayarda saklanmadığı için sizden başka kimsenin bu linkleri göremiyor olması.
Bunun yanında klasik dosyalama sisteminin yanında bu favorilere etiketler ekleyerek kolay bulma imkanı yaratabiliyorsunuz. Arama fonksiyonu olduğunu belirtmeye gerek yoktur sanırım.
Bu sitelerin bir diğer sağladığı hizmet ise favorileri paylaşma hizmetleridir. Böylece beğendiğiniz bir siteyi online topluluk ile paylaşarak üstlere taşımanız mümkün olabilir.
Bu hizmetleri kullanmak için bir kullanıcı hesabı açmanız ve bir internet bağlantısına sahip olmanız yeterli. Bunun yanında eğer internet tarayıcınıza bu hizmetlerin varsa araç çubuğunu kurarsanız kullanılabilirlik açısından size fayda sağlayabilir.
Bu sistemin bir dezavantajı, bookmarklarınızın en azından bu hizmeti sağlayan şirketlerin eline geçebilecek olma ihtimalidir. Her ne kadar bu dosyaların siz istemediğiniz sürece başkalarının erişimine kapalı olduğu söylense de, kişisel zevklerinizi belirlemek amacıyla kullanılma ihtimali söz konusu.
Örnek Siteler
Bu tür online servisler Yahoo ve Google gibi büyük şirketlerin de dikkatini çekmiş durumda. Yahoo Del.ici.ous sitesini satın alarak hizmetleri arasına kattı. Delicious daha önce sadece paylaşım amaçlıyken, Yahoo bir gizlilik seçeneğini hizmete soktu. Böylece favorilerim sadece bana kalsın deme şansımız olmuş oldu. Delicious bloglarda da link listeleri göstermek için sıkça kullanılan bir site.
Google Bookmarks da klasik Google arabirimi (Gmail tarzı) ile sunduğu hizmet ile piyasada yer buluyor.
Ancak bu şirketlerin diğer hizmetleri gibi kullanımınız hakkında bilgileri almaları mümkün.
Hem kaliteli hizmet hem de gizlilik sunan bir site ise LinkAGoGo. Bookmarklarınızı sıralamakla kalmıyor bazı kullanım istatistikleri, rating gibi özellikler vermenizi de sağlıyor. Klasör yaratmanızı ve sadece o klasörü paylaşabilmenizi bile düşünmüşler. Favorilerinizin yedeğini email olarak alabiliyorsunuz. Güvenlik açıklaması olarak kesinlikle linkleri kasıtlı olarak kimseyle paylaşmayacaklarını belirtiyorlar. Hizmet ücretsiz kullanılabiliyor ancak ücretsiz üyelikte bazı özellikler 2 aydan sonra kapanıyor ve reklam gösterilmeye başlanıyor. Bookmark sayısı içinse 5000 adet sınırı var. Üst seviye üyelikler ise cüzi bir miktar (yıllık 4-7 $ gibi) Türkçe desteği malesef bulunmuyor.
Bookmax ise kesinlikle güvenli olduğunu hiç bir bilgiyi paylaşmayacağını belirten bir site. İlk bakışta çok basit bir arabirim ve kullanım sunsa da güvenilir ve ücretsiz olması avantajı. Ayarlardan bazı güzel kullanım özellikleri eklemek mümkün. Ancak bu sitenin de Türkçe desteği bulunmuyor.
Sizin de bildiğiniz kaliteli, güvenilir ve kullanışlı siteler varsa bizlerle paylaşırsanız buradan yayınlamak bizim için mutluluk olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder