Hızlı prototipleme teknolojisinin bir kolu olan 3 boyutlu baskı, hızlı sonuç ve maliyet efektif olmasından dolayı geleceğin önemli teknolojilerinden biri.
Sistem temel olarak 3 boyutlu bir modelin katmanlar halinde yazdırılmasından oluşuyor. Böyle olunca haliyle yazıcının iki çözünürlük değeri oluyor. Birisi kağıt baskısında da olduğu gibi X-Y düzleminde diğeri ise Z ekseninde. Z ekseni modelin derinliğini ifade ediyor. Z ekseninde ne kadar ince katman kullanılabilirse o kadar kaliteli çıktı alınabiliyor. Katman kalınlığı yazdırma teknolojisi ve kullanılan malzemeye göre değişiyor.
Baskı için farklı yöntemler mevcut.
Bu yöntemlerden biri bir tanka doldurulan fotopolimer adı verilen bir sıvının mor ötesi (UV) ışık ile istenen modele göre sabitlenmesi.
Bir diğer yöntem yine bir tanka doldurulan ince toz taneciklerin yapıştırıcı püskürtmek suretiyle birleştirilmesi. Bu yöntem renkli çıktı almaya olanak tanıyor. Ayrıca en hızlı yöntem olarak kabul ediliyor.
Bunların yanında tank gerektirmeyen ve Birleşmiş Biriktirme (Fused Deposition) adı verilen yöntem ile yazdırma işlemi katman katman yapılabiliyor. Bunu pasta yapımı gibi düşünebiliriz. (Önce kek sonra krema sonra çikolata gibi)
Bu yöntemler içi boş, eklemli ve bunun gibi geometrileri yazma yeteneğine sahip.
Bugün KOBİ'lerin rahatlıkla alabileceği fiyatlara inen 3 boyutlu yazıcılar belki de yakın bir zamanda evlerimize girmeye başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder