17 Temmuz 2007 Salı

Vista vs. XP Bir Popülarite Karşılaştırması

Microsoft, işletim sistemi Windows XP'nin 5 yıl ardından, şirketler için Kasım 2006, diğer kullanıcılar için Ocak 2007 tarihinde Windows Vista'yı piyasaya sürdü. Piyasaya çıkalı 6 ay geçti.
Kimi beğendi, kimi beğenmedi. Kimi başarısız dedi kimi başarılı dedi. Çok çeşitli argümanlar ile çok çeşitli tezler duyduk.

Konuyu bu mesajda derinlemesine tartışmayacağım. Ancak piyasaya çıkması 6 ayı bulduğundan internet topluluğunun eğilimini görebileceğimizi düşünüyorum. Blogescope sitesinin kendi bildirisine göre 10 milyonu aşkın blogu incelemesi sonucu oluşturduğu arşivinden çıkan popülarite grafiği aşağıdaki gibi.




Blogescope'a göre Vista önemli bir artış trendinden sonra sabitlenmiş. Yapılan yorumlar ise XP'nin çok üzerinde. Bunda Blog yaygınlığı ile Vista'nın çıktığı tarihin paralellik göstermesi etken olabilir. Ama XP'nin az da olsa bir artış eğiliminde olduğu söylenebilir. "Vista çok başarılı o yüzden çok konuşuluyor" diyenler de olabilir, "hayır Vista kötü olduğundan veya sorunu bol olduğundan bu kadar çok konuşuluyor" denebilir. Ancak Blogescope'a göre tablo bu. Yorum size kalmış.

Aşağıda da güncel grafiği görebilirsiniz. Zaman geçtikçe karşılaştırma yapılması için ekliyorum.



Hiç yorum yok: