16 Temmuz 2007 Pazartesi

Online Dosya Dönüştürücü (Dosya İndirmeden, Program Kurmadan)

Internette bir dosya aradınız. Dosyayı buldunuz ama dosya biçimi hiç kullanışlı değil. Hangi program ile açacağınızı bilemiyorsunuz.
Örneğin OGG formatında bir müzik dosyası buldunuz ama size WAV lazım. Veya bir PDF buldunuz fakat aslında siz bu dosyayı üzerinde düzenleme yapmak için DOC formatında istiyordunuz. Youtube videolarını indirmenin yolunu buldunuz iyi güzel de FLV diye bir dosya geliyor.

Normalde yapmanız gereken dosyayı indirdikten sonra bir de bunun file converter denilen dönüştürücü programını kullanarak dosyayı istediğiniz formata çevirmek. Tabi o dönüştürücü program eğer elinizde yoksa bulmanız, indirmeniz ve kurmanız gerekiyor. Bazı durumlarda karışık kullanım adımlarını da öğrenmelisiniz. Kısacası çok uzun iş.

Zamzar isimli ücretsiz "online file conversion" servisi bu noktada devreye giriyor. İster bilgisayarınızdaki bir dosyayı, ister internet üzerindeki bir dosyayı Zamzar'a yolladıktan sonra Zamzar dosyayı sistemde mevcut resim, döküman, müzik ve video formatlarından birine çevirip email adresinize postalıyor.

Dosyayı bilgisayarınızdan yollamak için
http://www.zamzar.com/
Dosya olarak internetteki bir dosyayı belirtmek için
http://www.zamzar.com/url/
adresini kullanabilirsiniz.

Youtube dosyaları için direkt video gösterim sayfasının URL'sini kopyalayıp kullanabilirsiniz. Sistem Youtube dışındaki bir çok video paylaşım sitesini de destekliyor.

İstediğiniz dosyayı yükledikten sonra program dönüştürebileceği dosya formatlarının bir listesini çıkarıyor. (Örneğin PDF seçerseniz sadece döküman formatları arasında dönüştürme yapabiliyorsunuz)

İstediğiniz dosya formatını listeden seçtikten sonra email kutusuna email adresinizi yazıyorsunuz ve Convert düğmesine bastıktan sonra email adresinize dosya değil özel bir URL gönderiliyor. Bu da çok güzel çünkü email hesabınızı da şişmemiş oluyor.

Emailinize gelen linkteki sayfayı açtıktan sonra Download düğmesine tıklayınca dönüştürülmüş dosyayı bilgisayarınıza kaydetmeye başlayabiliyorsunuz. İsterseniz bu özel URL'yi arkadaşlarınızla paylaşarak 24 saat içinde onların da bu dosyayı indirmesini sağlayabiliyorsunuz. Özel URL karmaşık olduğu için sizden başkalarının bulması pek olası değil. 24 saat sonra dosya sistemden siliniyor.

Sistemin bir avantajı da sunucu taraflı bir çözüm olması nedeniyle dönüştürücü yazılımların güncellenme derdinin de olmaması.

Alttaki videodan sistemin bir demosunu izleyebilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

süper bişey bu ya müthiş