20 Temmuz 2007 Cuma

Yahoo! Pipes - Borularla Görsel Olarak Veri İşle, RSS Birleştir, Sun

Düzenli takip ettiğiniz, yayınladığınız RSS kaynaklarınız var. Ama hepsini tek tek takip etmek veya böyle yayınlamak size zor geliyor.

Yahoo!'nun Pipes hizmeti ile tüm bu dertleriniz son buluyor. Pipes ile pek çok beslemeyi birleştirip tek kaynak ile sunmak elinizde.

Ama Yahoo! Pipes sadece RSS karıştırmaktan çok öte bir hizmet. Zaten sadece feed karıştırmak amaçlı hizmetler çoktandır var.

Pipes ise veri işleme, karıştırma, birleştirme yöntemleriyle üzerinde detaylı değişiklik yapma imkanı veriyor. İşin en güzel yanı hiç bir kod ile uğraşmanıza, yazılım bilgisine gerek yok. Tüm işlemler sözcük düzeyindeki hazır komutlarla yapılıyor. Tabi şimdilik İngilizce olduğunu hatırlatmak lazım.

Pipes ile yapabilecekleriniz sınırsız desem gerçekten yeridir. Web'de uzun zamandır gördüğüm en faydalı en ilham verici servislerden biri.

Pipes hizmetinin ana mantığı belirlediğiniz bir veri kümesini alarak tamamen sizin istediğiniz kriterlerle bir şekle getirmek sonra da bir çıktı halinde sunmak.

Veri kaynağını istediğiniz gibi filtrelemeniz mümkün. İsterseniz verinin arasına başka bir kaynaktan ekleme yapabiliyorsunuz.

İsterseniz kullanıcı inputlarıyla işleme müdahale etmesini de sağlayabilirsiniz. Hatta direkt kullanıcı girdisiyle başlayan borular yapabilirsiniz.

Hizmet şahane bir grafik arabirimi ile geliyor. Veri işleme pencerelerini sürükleyerek istediğiniz yere çekebiliyorsunuz. Sonra da işleme aşamalarını birbirlerine boru tabir edilen hatlar ile bağlıyorsunuz. Veriniz bağladığınız borular aracılığıyla adımları takip ederek sırasıyla işleniyor ve Output yani çıktı haline geliyor.
Siz tasarımı yaparken veriniz ne hale geliyor diye altta küçük bir pencerede ön izleme yapmanızı bile düşünmüşler.

Pipes hakkındaki dökümantasyona http://pipes.yahoo.com/pipes/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Alttaki resimde benim iki feedi karıştırdığım basit bir borunun editördeki halini görebilirsiniz. Sağ kısımdaki pencereler (veri modülleri) soldaki menüden kolaylıkla eklenebilir. Görüldüğü gibi pek çok veri modülü mevcut.



Benim şimdilik deneme amaçlı yaptığım boruma da http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=donRWNo23BG4fIkb60jTQA adresinden bakmanız mümkün. Bu borunun RSS'ine de kaydolabilirsiniz. Ama dediğim gibi şimdilik deneme amaçlı.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu güzel yazıya kimsenin yorum yazmaması şaşırtıcı doğrusu. Bu yazıyla ilgili çalışmalarınızın devamını dilerim. Keşke Türkçe dil desteği de olsa..