Örneğin blogumun sol üst köşesinde buna benzer simgeler görebilirsiniz.
RSS'in açılımı olarak çeşitli tanımlar bulunmakta. Aşağıdakiler RSS için kullanılan açılımlardan:
Rich Site Summary (RSS 0.91)
RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0)
Really Simple Syndication (RSS 2.0.0)
RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0)
Really Simple Syndication (RSS 2.0.0)
Görüldüğü gibi farklı versiyonlar bulunmakta. Son olarak listelenen Really Simple Syndication Türkçe'ye "Gerçekten Basit Yayın" olarak çevrilebilir.
Çoğu kaynakta RSS Beslemesi (RSS Feed) olarak da anılan bu yayınlar, bir içeriğin tamamını görmeden başlıklarını veya belirli kısımlarını ve belirli bilgileri tek bu yayını kullanarak almaya deniyor.
Genel kullanımı sık güncellenen sitelerin içeriğini hızlı bir biçimde kullanıcıya sunmaya dayanıyor. Bunun en yaygın kullanımı haber sitelerinde görülüyor. Blog ve forum gibi sık konu eklenen kaynaklar da bu yayını kullanabiliyor.
RSS kullanmak pek çok durumda ciddi erişim kolaylığı ve hızlı haberdar olma olanağı sağlıyor. Hem sürekli bir siteyi ziyaret etmek zorunda kalmıyorsunuz hem de yeni bilgiden çabuk bir biçimde haberdar olmanız mümkün oluyor.
RSS yayınları düzenli bir XML veri dosyası içinde yayınlanıyor.
Bu dosyayı kullanıcının düzgün bir şekilde görebilmesi için bir RSS okuyucusuna (RSS Reader veya Aggregator) ihtiyaç duyuluyor. Yine blogumun sol kısmında gördüğünüz RSS okuyucuya benzer web sayfası üzerinden çalışan okuyucular olduğu gibi sadece bu amaçla çalışan özel okuyucular veya bir programa bağlı çalışan okuyucular da mevcut.
Örneğin Firefox, Internet Explorer 7, Maxthon gibi web tarayıcılar ile Outlook, Mozilla Thunderbird gibi email istemcilerinde bu tür okuyucular bulunmakta.
Masaüstünde gösterilen ve widget adı verilen programlar da RSS okuyucular içerebiliyor. Bu programları kullanarak masaüstünüzde haber başlıklarını görmeniz mümkün oluyor.
Okuyucuyu edindikten sonra bir RSS kaynağını bu okuyucuya ekleyerek işlemi tamamlıyorsunuz.
Ardından RSS beslemesinde size sunulan içerik okuyucuda sıralı listeler halinde gösteriliyor. Genellikle tarih ve bilginin bir kısmı da görüntülenebiliyor.
Siz görmek istediğiniz başlığa tıkladığınızda yeni bir sayfada o konu size sunuluyor.
Pek çok okuyucuda RSS'in güncelleme aralığını belirleyebilir, gelişmiş okuyucular yeni içerik olduğunda sizi haberdar etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece bilgiye hızlıca ulaşmak mümkün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder