8 Ağustos 2007 Çarşamba

Tasarruf İçin Gerçekçi Çözümler

Küresel ısınma etkilerininin günlük yaşamımıza giderek artan bir oranda yansıdığı şu günlerde eğer bir kişiden bir şey değişmez diyenlerden değilseniz bu yazıdaki gerçekçi tasarruf önlemlerini uygulamanızın hepimiz için faydalı olacağına inanıyorum. Korku üzerine dayalı veya küçük ayrıntıları değil çok özel çaba gerektirmeyen, daha pratik ve köklü çözümleri listeleyeceğim. Elektrik İşleri Etüd dairesinin enerji tasarrufu hakkında hazırladığı geniş kapsamlı bir yazıyı buradan inceleyebilirsiniz.

A Sınıfı
Enerji tüketimi daha az ürünler A sınıfı olarak etiketleniyor. Evet yüksek enerji tüketen ürünlerden daha pahalılar. Ama pek çok A sınıfı ürün kullanım süresinde elektrik masrafını çıkartabiliyor. Özellikle elektrikli eşyalarınız eskiyse bu ürünler ile değiştirmenizde yarar var. Tahmini 5 ve daha yaşlı cihazların çoğu G sınıfı enerji tüketimi ile çalışıyor. Eğer G sınıfı bir ürünü A sınıfı ile değiştirirseniz uzmanlara göre %80 oranında tasarruf yapmanız mümkün. Aslında belirli bir vade için ürünü neredeyse bedavaya yenilemiş oluyorsunuz.

Her ürün için farklı enerji tüketimi üzerinden standart getirilmiş durumda. Sunipeyk.com adresinde su tüketimi elle yıkamaya göre daha düşük olan çamaşır makineleri için KDV'nın 0 olması için bir kampanya düzenleniyor. Katılıyorum ve tasarruf sağlayan her ürün için KDV'nin kaldırılması veya indirilmesi gerektiğini kendi fikrim olarak ekliyorum. İnsanların bu ürünlere yönlendirilmesinin en pratik yolu bu.

Energy Star ise ABD hükümetinin desteklediği bir program. Enerjiyi etkin kullanan ürünler Energy Star logosunu ürünlerinde kullanabiliyor.

Tasarruflu Ampul
Bu ampüller belki nispeten yüksek fiyatlarından belki de yanlış lanse edildiklerinden çok yaygınlaşamamış gibi gözüküyor.
Floresan lamba olarak da bilinen bu ampuller hakkında yanlış bilinen şeylere değineyim, zaten bunları dile getirince iyi yanları ortaya çıkmış oluyor.

  • Bu ampuller sadece elektrikten tasarruf etmiyor. En az 3 yıl ömür neredeyse her tasarruf ampulünde vaat ediliyor. 5-10 sene garantili olan modeller bile mevcut. Akkor ampulleri ise kimi zaman birkaç ayda bir değiştirmek gerekebiliyor. Sadece kullanım ömürleri nedeniyle bile maliyeti karşılamanız mümkün.
  • Sadece beyaz ışık vermiyor. Aynı model ve güçte çalışan ve sarı ışık veren cinsleri de bulunmakta.
  • Bazıları bu ampullerin az ışık verdiğine inanıyor. Özellike satın almadan önce deneyenler ışığın yetmeyeceğini düşünebilir. Ancak bu ampuller yapısı gereği belirli bir süreden sonra tam performans ile aydınlatmaya başladığından bu yanılgıya düşmemek gerek. 2-3 dakikalık loş ışıktan sonra tam performans ile çalışıyorlar. Odanızda 3-4 saat ışıklar yanık oturduğunuzu düşünürseniz bu süre devede kulak kalır.
  • E40 denilen ince vidalı minik ampul çeşitleri de mevcut.
  • Sıkça görülen ince uzun tasarım tek ampul tipi değil. Her yerde bulamasanız da büyük alışveriş merkezlerinde özellikle boyları daha kısa olan spiral, dikdörtgen, çiçek benzeri gibi pek çok tasarım mevcut.

Bir iki nokta var ki bu lambaların kullanılması sakıncalı. O da ışığın sürekli açılıp kapandığı yerler. Örneğin apartmanlarda kat aralarında bunları kullanmamak gerek. Çünkü hem tam performansa bu kısa sürede ulaşamazlar hem de lambaların ömrü kısalır.

Ayrıca dimmer (ışık şiddetini ayarlayan düğme) kullanılan lambalarda sadece ürün ambalajında dimmer ile çalışır ifadesi olan modelleri kullanın.

Sensörlü Lambalar
Sadece o ortamda bulunduğunuzda ışığın açılmasını sağlarlar. Örneğin bir apartmanın kat lambaları özellikle eski binalarda tek düğme ile tüm katları yakacak şekilde takılmıştır. Sensörlü armatürler kullanıldığında hem düğme ihtiyacı ortadan kalkacak hem de sadece gereken katların aydınlanması sağlanacaktır.
Bunun ne kadar gerekli bir şey olduğunu şöyle açıklayabiliriz.
10 katlı bir apartman düşünün. Düğme 2 dakika boyunca yanacak şekilde tüm katları yakıyor. Apartmana girdiniz., düğmeye bastınız. 10 kat da yanmaya başladı. Sonra asansörü çağırdınız bindiniz ve katınıza çıktınız. Işık söndüğü için tekrar ışık düğmesine bastınız. Kapınızı açıp içeri girdiniz. Toplam 4 dakika boyunca 10 lamba yanmış oldu. Yani evinize girmek için 40 dakikalık ışık kullandınız. Halbuki sensörlü bir armatür olsaydı, 2 dakika giriş, 2 dakika katınızda yanacaktı. Hatta akıllı bir sensör ile sadece bulunduğunuz sürece de yanabilirdi. Yani en az kat sayısı kadar elektrik boşa harcanmış oldu. Bir de apartmanda oturan kişi sayısını düşünün ve ne kadar elektriğin gereksiz yere harcandığını siz hesaplayın.


Aç Kapa Musluklar

Bu armatürlerin klasik vidalı musluklardan bariz bir kaç avantajı bulunmakta. Öncelikle bu musluklar ile suyun akışını başlatmak ve durdurmak çok daha hızlı bir biçimde gerçekleşiyor. Bu nedenle boşa akan su miktarı daha az oluyor. Özellikle traş olurken, diş fırçalarken iki eliniz kirli de olsa dirseğiniz veya kolunuzun temiz bir bölümü ile musluğu kapatıp açabilirsiniz.
Bir diğer unsur sıcak soğuk su ayarını çok daha kolay yapabilmeniz. Vida musluklarda bir musluğu açtıktan sonra diğerini açıp sıcaklığı ayarlayana kadar boşa su akıtmak mümkün. Bu musluklarda genelde kullandığınız ayarı bir süre sonra otomatik olarak bulabilirsiniz.

Bilgisayardan Tasarruf
Denetim Masası içindeki güç ayarlarından bilgisayarınızı belirli bir süre kullanmadığınızda otomatik olarak bekleme moduna geçirmeniz mümkün. Bekleme modu bilgisayarı kapatmıyor beklemeye alıyor. Bir tuşa veya klavyeye dokunduğunuzda kaldığı yerden açılıyor. Bir bilgisayar standby modunda, normal kullanımdaki enerjinin neredeyse 1/50'sini kullanır. İsterseniz sadece monitörü bekleme moduna alabilirsiniz.

LCD monitörler benzer boyda tüplü CRT monitörlerin yarısı, bazen 1/3'ü kadar enerji tüketir. LCD monitörün şık ve daha az yer kaplamasının yanında bir avantajı da budur.

Kullanmadığınız programları kapatmak dahi elektrik tasarrufu sağlayacaktır.

Klima vs. Vantilatör
Eğer uzun süre belirli bir yerde oturacaksanız klima yerine vantilatör kullanmak çok daha akıllıca bir yöntemdir. Çünkü klima yöne bakmadan her yeri soğuturken, vantilatör sadece belirli bir yeri soğutur. Bu şekilde gereksiz yere enerji harcamamış olursunuz.

Hiç yorum yok: