6 Ağustos 2007 Pazartesi

Mashup Nedir?

Google'ın şu anda davetiye ile girilebilen Mashup Editörünün hizmete girmesiyle Mashup konusunun önümüzdeki günlerde sıkça gündemimize geleceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle bu yazıda basitçe Mashup tanımını ve kullanım alanlarını yazacağım.

Web 2.0'ın XML tarzı evrensel ve işlenebilir veri üzerine yoğunlaşması ve web üzerinde pek çok farklı görsel aracın oluşması bazı kullanım alanlarını ve ihtiyaçları doğurdu.

Mashup, basit olarak tanımlamak gerekirse farklı kaynaklardan gelen nesneleri birleştirip, biçimlendirmek özelleştirmek ve istenilen bir formatta ve istenirse başka araçları da kullanarak sunmak için kullanılan yöntemlere deniyor.

Örneğin bir hava durumu sitesinden bir şehir ile ilgili aldığınız bilgileri bir Google haritasında o şehrin üstünde gösterdiğinizde bir mashup uygulaması yapmış oluyorsunuz.

Veya farklı kaynaklardan gelen RSS beslemelerini birleştirip tek bir RSS olarak sunmak da bir mashup.

Daha önce
Yahoo Pipes ile ilgili bir yazı yayınlamıştım. Bunda nasıl farklı verileri alıp çeşitli işlemeler sonucunda tek bir özelleştirilmiş çıktı olarak sunulabildiğinden bahsetmiştim. İşte Yahoo Pipes bir mashup editör uygulaması.

Mashuplar farklı kaynaktan gelen veriyi farklı kombinasyonlar ile oluşturabildiğinden neredeyse sınırsız olasılıkta mashup üretmek mümkün oluyor.

Mashupların en büyük avantajı gittikçe büyüyen veri akışını daha kullanıcı dostu ve daha merkezi biçimde ve özel şekillerde sunabilmesi.

Hiç yorum yok: