27 Ağustos 2007 Pazartesi

Başlangıç Sayfaları İle Rutin İşlerinizi Nasıl Kolaylaştırabilirsiniz

Yeni kurulmuş bilgisayar karşısına geçip bir internet sitesine girmeye çalışanlar bilir. Genellikle karşımıza tarayıcıyı üreten şirketin sitesi gelir. Bu bir de tarayıcı her açıldığında gösterilecek şekilde ayarlanır. Haliyle tarayıcıyı her açışımızda pek de işimize yaramayan bir site çıkar biz de bunu ayarlardan kaparız.

Özellikle sekmeli tarayıcılardan önce her tarayıcı penceresi açtığımızda çıktıklarından bu tür başlangıç sayfaları pek pratik değildi. İçerik olarak da kuvvetli değillerdi.

Ancak artık gerçekten başlangıç sayfası işlevi görebilen hizmetler sunulmaya başlandı. Bu sayfalara Start Page deniliyor ve pek çok ihtiyacımız tek bir sayfa üzerinden karşılamamızı sağlıyor.

Bu sayfayı ister tarayıcınızın açılış sayfası yapın, ister sık kullanılanlarınıza ekleyin bilgisayar karşısına geçtiğinizde ilk olarak bu sayfayı açtığınızda web üzerindeki işlerinizi son derece kolaylaştırabiliyor.

Bir diğer avantajları üyelik ile kullanırsanız gittiğiniz her bilgisayarda kullanabiliyor olmanız. Web üzerindeki diğer işlerinizi derlediğiniz bir arabirim olarak kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Bu tür sayfalar genellikle farklı işlevleri olan küçük kutulardan oluşuyor. Kutunun işlevini seçmek size kalmış. İsterseniz yeni kutu ekliyor, sayfada belirli bir yere sürükleyebiliyorsunuz. Bazıları tema değiştirmenize olanak sağlıyor. Böylece istediğiniz renkleri kullanabiliyorsunuz. Üye olursanız üyelik ile girdiğiniz her bilgisayarda aynı sayfayı kullanabiliyorsunuz. Ama üye olmazsanız ayarlar sadece ayarları yaptığınız bilgisayarda kalıyor.

Bu tür sayfaların link listesini buradan okuyabileceğiniz ayrı bir yazıda yayınladım. Hala şüpheniz varsa bu sayfalara neler koyabileceğimize bakalım:


  1. Arama
    Pek çok başlangıç sayfasında, küçük bir form ile arama motorunu ayrıca açmadan sonuçları yeni sayfada gösterecek şekilde arama yapmak mümkün. Bazı servislerde tek bir aramayı bir çok arama motorunda bile yapabilirsiniz.
    Bu aramalar arasında film, video, müzik, Wikipedia, sözlük ve pek çok konu bulunuyor. Bazıları kendi özel arama biçimlerinizi girmeye bile olanak tanıyor.

  2. Eposta kontrolü
    Bazen posta sitesine giriş bazen de doğrudan gelen posta sayısı ve başlıkları gibi bilgilere ulaşmanızı sağlıyorlar. Böylece sadece o sayfa üzerinden bir çok posta hesabını yönetebiliyorsunuz.
  3. Takvim
    Sayfanın bir bölümüne takvim koyarak sonra takvim arama derdinden kurtulabilirsiniz. Daha gelişmiş kullanımlar için Harici Kaynaklar bölümüne bakabilirsiniz.

  4. RSS
    RSS sık güncellenen sitelerin konu başlıklarını pratik bir biçimde kullanıcılara sunmasını sağlıyor. RSS evrensel olduğundan bunları bir liste halinde başlangıç sayfalarına eklemek mümkün oluyor. Böylece tek tek haber sitesi gezmek zorunda kalmıyorsunuz, başlığı ilginizi çeken habere tıklayıp okuyabiliyorsunuz.
  5. Link Listeleri
    Sık kullandığınız sitelerin linklerini ekleyebilirisiniz.

  6. Harici Kaynaklar
    3. parti sitelerin sunduğu ve
    widget denilen belirli bir işlevi olan nesneleri de bu tür başlangıç sayfalarına eklemek mümkün oluyor. Widget alemi dipsiz bir kuyu. Hesap makinelerinden, Google haritalarına pek çok şeyi widget kategorisine sokabiliriz. Aslında önceki maddeler de birer widget ama genel amaçlı olduklarından ayrı yazmak istedim.
    Farklı widget servis sağlayırılarını daha önce hazırladığım
    bu listeden görebilirsiniz. Widgetların illaki faydalı bir işlevi olması gerekmiyor. Eğlence amaçlı yapılmış widgetlarla sayfayı daha renkli bir hale getirebilirsiniz.
    Daha önce bahsettiğim takvim konusuna gelince, eğer bir online takvim hizmeti kullanıyorsanız ve özel günlerinizi buna eklediyseniz, takvim servisini sağlayan sitenin widgetını kullanarak sadece bir takvimden öte, özel günlerin üzerinde belirtildiği bir takvim kullanmanız mümkün. Bir örneğini blogumun sağ tarafındaki Google Takviminden görebilirsiniz.

    Widget olarak ekleyebileceğiniz şeylerden bazıları:
    Resim, flash, müzik ve video oynatıcıları, not pencereleri, hava durumu, karikatür, borsa bilgileri, analog veya dijital saatler, online radyo ve bunun gibi pek çok şey.
  7. HTML Kodu
    HTML kodu koyabilmek çok büyük bir esneklik sağlıyor. Eğer HTML biliyorsanız, yapamayacağınız şey yok gibi.
    HTML kodu bazı widgetları eklemek için de faydalı. Çünkü widget hizmeti verenler size somut bir çıktı değil bir HTML kodu verebiliyor.

Bu yazımda bu tür başlangıç sayfalarının bir listesini bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: