Önceleri espri, sonraları fikir ve sonunda söylenti haline gelen Google'ın GPhone olarak anılan cep telefonu artık ürün haline gelmeye yakın. Apple'ın iPhone ile yarattğı gündem Google'ın çalışmalarına hız katmasında etkili rol oynamışa benziyor.
Webde hayali Google Telefonu modelleri dolaşadursun, Google'ın Linux tabanlı bir telefon için Taywanlı yüksek teknoloji şirketleriyle görüşmelere başladığı söyleniyor. Daha önce de Google'ın Avrupa'daki yöneticilerinden Isabel Aguleira böyle bir telefon için çalışmaların başladığını açıklamıştı.
Projenin milyar dolar düzeyinde ve uzun vadeli olması bekleniyor. Google'ın bildiğimiz web tabanlı teknolojilerini daha rahat kullanılması açısından telefonların kablosuz internet bağlantısı özelliğine sahip olacağı da konuşulmakta.
Bir diğer soru işareti Google'ın telefon piyasasını, gittikçe büyüttüğü reklam pazarına yeni bir halka için mi düşündüğü. Google'ın sadece reklam pastası için büyük yatırımlar yapmayı göze alabildiğini şehirlere ücretsiz kablosuz internet altyapısı ve servisi sağlama tekliflerinden biliyoruz.
Kişisel düşüncem Google'ın çok radikal bir şey olmadıkça böyle bir işe girmeyeceği yönünde. Yaparsa muhtemelen hiç bir telefonda olmayan özellikler olacaktır.
Bu özelliklerden en anlamlısı açık kaynak kodu olacaktır. iPhone'un en çok eleştirildiği noktalardan biri kapalı kaynak kodu olması. Bu nedenle ortağı olmayan üçüncü partilerin yazılım geliştirmesi mümkün olmuyor.
Diğer hizmetlerinde olduğu gibi Google GPhone API gibi geliştirilebilir bir altyapı ile çıkarsa orta vadede büyük satışlara ulaşabilir.
Beklenebilecek bir diğer enteresan uygulama ise reklam gösterimi karşılığında ücretsiz GSM servisi veya telefon verilmesi olacaktır.
Ama Google'ın dikkat etmesi gereken önemli bir unsur kendini Beta sistemlere çok adamış olması. Çoğu tüketicinin Beta bir telefon kullanmayacağını düşünürsek Google'ın "önce sun sonra düzelt" politikasının cep telefonu piyasasında başarılı olmayacağını söylemek hata olmaz. Böyle bir hata Google'ın şimdiye kadar Beta etiketinden çok zarar görmemiş imajını büyük ölçüde zedeleyebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder