2 Ağustos 2007 Perşembe

ClearType Nedir?

İlk kez Windows XP ile kullanıma sunulan ClearType teknolojisi, Microsoft'un fontların göze daha hoş ve akıcı gözükmesini sağlamak için çıkarttığı bir hizmeti.

Grafik editörü kullananların anti-alias olarak tanıdığı ve fontların arka plan ile geçişli bir görünüm sunarak keskin hatları yok ettiği özelliğin benzeri olan ClearType'ı menüler, yazı alanları ve web sayfalarını görüntülerken kullanabilirsiniz.

Aslında ClearType'a benzer işlevi Adobe Reader ile okuduğumuz PDF dosyalarından biliyoruz. Burada font-smoothing adı verilen yumuşatma ile yazılar daha akıcı bir şekilde görülebiliyor. Adobe buna
CoolType adını veriyor.

ClearType'ın özellikle LCD monitörlerde büyük fayda sağladığı söyleniyor. Ancak bence CRT dediğimiz tüplü monitörlerde de gayet iyi sonuçlar veriyor. Özellikle web sayfaları için çok faydalı.

Aşağıda blogumdan hem standart font hem de ClearType ile aldığım ekran görünütüsünü görebilirsiniz. (Alttaki bölüm orjinal yazının yakınlaştırılmış hali. Nasıl bir işlem yaptığını göstermek için ekledim)



ClearType'ı nasıl kuracağınız
http://support.microsoft.com/kb/306527/tr adresinde anlatılıyor. Basit olarak iki türlü yöntem var. Birincisi Microsoft'un sitesi üzerinden, ikincisi ilgili PowerToy'u indirip bilgisayara kurarak. Eğer PowerToy'u kurarsanız istediğinizde Denetim Masasından ayarlamanız mümkün olur.

Vista'da PowerToy'u kurmaya çalıştığınızda desteklemiyor diye uyarı veriyor ancak uyarıyı aldırmadan kurarsanız burada da kullanmanız mümkün.

Kurulumdan sonra sihirbaz şeklinde farklı kalınlıklarda yazılardan size en uygun olanı seçiyorsunuz ve bittikten sonra ClearType zevkini çıkartmaya başlayabiliyorsunuz.


Internet Explorer 7 özel ClearType seçeneği ile sunuluyor. İsterseniz menüleri ve bunun gibi diğer Windows öğelerine dokunmadan sadece web sayfaları için ClearType kullanabilirsiniz.
Araçlar > Seçenekler > Gelişmiş ile çıkan menüde Multimedya başlığında
"HTML için her zaman ClearType kullan" seçeneğinden etkinleştirmek veya kaldırmak mümkün. (Değişikliklerin uygulanması için IE'yi yeniden başlatmak gerekir)

Hiç yorum yok: