1 Ekim 2007 Pazartesi

FeedXI: Feedburner ve Ötesi

FeedXIFeedXI RSS gibi beslemeleri işlemek ve sunmak için bir hizmet. Feedburner'ı andırıyor.  Ancak Feedburner'dan pek çok artıları var. Bunlardan belki de en önemlisi birden çok beslemeyi hatta başka pek çok veriyi birleştirerek sunabilmesi. FeedXI'a geçmeden önce isterseniz Feedburner ile ilgili bu yazımı, RSS birleştirmek için kullanabileceğiniz Yahoo Pipes ile ilgili bu yazımı okuyabilirsiniz.


FeedXI bir yerde Feedburner ile Yahoo Pipes'ın bazı temel özelliklerini birleştiriyor. Sunduğu işlevler şunlar:



  • Besleme (Feed) ve OPML (Feed listesi) editörü
    Beslememiz için çeşitli kaynaklardan veri çekebiliyoruz. Bunları yaparken sadece bir kaynak değil bir çok kaynağı eklememiz mümkün.
    FeedXI'ın en güzel özelliklerinden biri, bir besleme içine istediğiniz bir RSS'ten istediğiniz yazıyı ekleyebilmeniz. Bunlara Clipping deniliyor. İster sayfalardan kendiniz buluyorsunuz bunları, isterseniz FeedXI üzerinde arama ile bulduklarınızı ekleyebiliyorsunuz.
    Bir diğer özellik ise Blog arama sonuçlarını da besleme içine ekleyebiliyor olmamız. Google Blog arama, Youtube video arama, Technorati, Flickr, Delicious ve daha pek çok kaynaktan arama sonucunu RSS beslemesi olarak sunabiliyoruz.
    Son olarak da OPML'i besleme içinde yayınlayabiliyoruz. OPML özellikle çok sayıda RSS yayını yapan sitelerin tüm beslemelerini liste olarak sunduğu bir format. OPML'i elle kendimiz de üretebiliyoruz. Yani tek tek öğeleri girmek ve sıralamak mümkün.

    Beslemeleri filtrelemek için özellikler de sunulmuş. Örneğin belli uzunluktan fazla olan mesajları, belli tarihten eski besleme öğelerini filtreleyebiliyorsunuz.
    Ama en güzeli bir kaynakta istemediğiniz öğeleri gizleyebilmeniz. Bunu Screen Post seçeneği ile gerçekleştirmek mümkün.

  • Feedlet Editörü
    Feedlet, FeedXI'in widget için kullandığı isim. 5 değişik feedlet yaratmak mümkün. Bunlar
    RSS Preview: Bir liste halinde RSS başlıklarını gösteriyor
    RSS Reader: Solda başlık sağda içeriği gösteren bir RSS okuyucu
    RSS Badge: RSS okuyucusuna link veren küçük bir düğme
    RSS View: Tek sayfada uzun bir liste gibi tüm RSS içeriğini gösteriyor
    OPML Reader: OPML dosyalarını göstermeye yarıyor

    Widget işlevi gören bu feedletlerin pek çok özelliğini özelleştirebiliyoruz. Pek çok özelleştirilmiş widget'ın dahi FeedXI'ın sunduğu özelleştirme seçeneklerini sunmadığını belirtmek lazım.

  • Page
    Bu da beslemeleri ve FeedXI'ın izin verdiği diğer öğeleri web üzerinde sunabildiğimiz bir sayfa uygulaması. Sadece FeedXI da yaptığımız değil webden herhangi bir RSS beslemesini sayfamıza ekleyip sunmamız mümkün. Daha önce bahettiğim gibi Youtube gibi arama sonuçlarını da koyabiliriz. Böylece hem kendi, hem beğendiğiniz diğer sitelerdeki öğeleri bir sayfa üzerinde sunmanız mümkün oluyor. Bu sayfa feedletler gibi özelleştirilebilir değil. Ama tahminen yakın zamanda bunun için de özelleştirme seçenekleri sunacaklardır.

FeedXI, pek çok özelliği üzerinde barındırmasıyla dikkati çeken bir uygulama sitesi. Aslında Web 2.0'ı anlatmak için çok güzel bir örnek.  Besleme dışında da pek çok kaynağı kullanabilmeleriyle şimdilik bu konuda en başarılı sitelerden biri olarak göze batıyor.

Hiç yorum yok: