6 Kasım 2007 Salı

Yazarların Grevi Youtube'a Yarar Mı?

Önce DVD ve online video için aldıkları ücretlerde artış isteyen ancak daha sonra DVD'deki artıştan vazgeçen Writers Guild Of America adlı Yazarlar Birliği (loncası da denebilir) şu anda grevde.

Bu da ABD'de TV yayınlarının kesintiye uğrayabileceği anlamına geliyor. Ne kadar sürer, anlaşma çıkar mı burası ayrı bir nokta.

Bu tür aksamalara karşı Amerika'da en büyük beklenti televizyonlarda Reality programlarının artması. BBG, Popstar gibi bir senaryoya ihtiyaç duymayan bu programları yazarsız da üretmek mümkün.

İlk başta mantıklı gelse de Reality programlarının ABD'de dahi insanları sıktığı aşikar. Ayrıca her duran program yerine bir reality şov konulsa bu da komik bir durum olur. Bundan 5-6 sene önce olsa tutabilirdi ama şimdi zaten bu tür programlar olduğu için aşırı yüklenme şu anda yayında olanları bile kötü etkileyebilir.

Bu durumda benim gördüğüm en büyük alternatif yazarların gelirlerinde artış istedikleri online mecralar olacak. Üstüne üstlük bunların da ücretsiz olanı. Kısacası bence bundan en büyük faydayı sağlayanlardan biri Youtube olacak.

Olayın çeşitli açıları da var. Aslında zincirleme reaksiyona bile neden olabilecek türden. TV karşısında az vakit geçirenler bu vakti Youtube'a yayınlar hazırlamaklar geçirebilir. Ve TV'den uzaklaşan seyirciler de Youtube'da daha fazla vakit harcamaya başlayabilir. Yani bu mecrada bir anda hem arz hem talep artışı olması mümkün. Üstüne üstlük videoyu üretenler bundan para kazanabilir, seyredenler ise yayın içi reklamlardan kurtulabilir.
Kalite derseniz, reality TV'nin de kaliteli olduğunu söyleyemeyiz. Genel olarak Youtube yönetmenlerini çok başarılı bulmasam da arada güzel işler yapanlar da çıkmıyor değil.

Hatta şimdiden grev ve yazarların yazmadıkları zamanlarda yaptıkları hakkında skeçler düşmeye başladı bile. İşte bir örneği.

Hiç yorum yok: