20 Kasım 2007 Salı

İngiltere CD'leri Kaybetti

İngiltere'de 16 yaşından küçük çocuklu ailelerin kişisel bilgilerinin bulunduğu iki CD kayboldu. 25 milyon fert ve 7 milyon ailenin bilgilerinin bulunduğu veriler çocuk yardımı için tutuluyordu. İngiltere Gelir ve Gümrük idaresince denetlenmek üzere Ulusal Denetleme Kurumuna yollanan CD'ler postada kayboldu.

Şu anda bu bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmediğine inanılsa da yetkililer ilgili kişilere banka hesaplarını kontrol etmelerini tavsiye etmişler. Buradan kaynaklanacak hasarların sigorta kapsamında olduğu belirtilmiş.

Tutulan veriler arasında isim, adres, doğum tarihi, banka hesap, sosyal güvenlik numarası gibi bilgiler bulunuyor. Bu bilgilerin toplu halde kötü niyetli kişilerin eline geçmesi halinde başkaları adına bankacılık işlemlerini gerçekleştirme riski var.

Muhalefet de haklı olarak niçin bu devirde hala CD ile veri taşındığını ve ulusal kimlik numarası projesini nasıl başarmayı düşündüklerini sormuş.

Tarihin en büyük IT fiyaskolarından biri olduğu bir gerçek. Umarım ülkemizde böyle şeyler olmaz daha doğrusu olmuyordur.

Hiç yorum yok: