13 Kasım 2007 Salı

Android Teknik Özellikleri

Android'in ne olduğunu SDK'nın yayınlanmasıyla öğrenmiş olduk. Bir önceki yazımda yarışmaya değinmiştim. Android linklerine de o yazıdan ulaşabilirsiniz. Şimdi biraz daha teknik özelliklerine bakalım. Sağdaki videoda genel kullanım alanları ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Android, Linux üzerinde koşan bir yazılım paketi. Aynı zamanda orta kademe işletimciler ve uygulamalara da sahip. Android için uygulama geliştirmek isteyenler bunu Java ile yapabiliyor. Eclipse editörü ile kullanmak için bir eklenti SDK paketi içinde mevcut.

Bulundurduğu özellikler arasında kendi framework'ü, Google'ın kendi Java sanal makinesi Dalvik, Webkit tabanlı web tarayıcı, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D grafikler, veritabanı SQLite, pek çok multimedya dosyası için destek, donanıma göre USB, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G, WiFi, kamera, GPS, pusula ve ivmemetre özellikleri bulunmakta. Tabi şimdilik bunların bazıları henüz eklenmemiş. (Tahminen yarışma başlangıcı 2 Ocak'a kadar eklenmiş olacaktır) Ayrıca sunduğu emülatör sayesinde test işlemleri yapılabiliyor.

Google sistemi tam anlamıyla açık bırakmamış. Sistem özelliklerine ancak API'ler ile erişilebiliyor. Ayrıca Dalvik sanal makinesi standart JVM'den farklı ve bu şekilde olmaya devam edecek.

Uygulamaların 200 MHz gibi çok yüksek olmayan işlemcilerde bile çalışması hedefleniyor.

Google'ın bu iş üzerinde çok uzun zamandır çalıştığı anlaşılabiliyor. Dökümantasyon tasarım felsefesinden, APIlere pek çok konuya değinmiş. Yarışma düzenlemeleri hem ciddi yazılım üreticilerine cazip gelecek hem de ciddiyetlerini ortaya koyacak. Ancak şu da bir gerçek ki ileri seviyede Java bilgisi olmayanların uygulama üretmeleri pek kolay değil.

Şimdiden proje grupları oluşturulmaya başlanmış.

Android'i nelerin beklediğini görmek için bir süre daha beklememiz gerekecek. Ama şu anki çekirdek bileşenleriyle bile ürün haline gelebilecek gibi duruyor.

Hiç yorum yok: