21 Aralık 2007 Cuma

Firewall Yazılımları Hakkında Küçük Bir Bilgi

PC platformunda firewall yazılımları çok uzun zamandır kullanılmakta. XP SP2 ile gelen güvenlik duvarı eski yazılımlar yanında amatör kalıyor bile denilebilir.

Bildiğimiz gibi Windows XP SP2 ile başlayarak Microsoft işletim sistemlerinde dahili güvenlik duvarı bulundurmaya başladı. Güvenlik duvarı da denilen firewall programlarına bilgisayara dışarıdan erişimi engelleyen yazılımlar gözüyle bakılır. Ancak firewalların pek çoğu dışa yapılan bağlantıları da engelleyebilecek şekilde üretilmektedir. Böylece bilgisayarınızdan sizin izniniz olmadan dışarıya bağlanmasını engellemek mümkün olur.

Bunun en büyük faydası trojan veya bilgi taşıyıcı yazılımların internete bağlanmasını engellemektir. Ayrıca bazı programlar da kullanıcıya haber vermeden kullanım istatistiği veya program bilgilerini kendi sunucularına yollar. Internet hızının yavaşlaması bazen sizden habersiz güncelleme yapan bir yazılımın işidir.

XP'deki güvenlik duvarı yazılımının outbound veya outgoing denilen bilgisayardan dışarıya yapılan bağlantıları engelleme mekanizması yok.
Vista'da ise bu özellik bulunmasına rağmen etkin değil. Microsoft bu özelliği ev kullanıcılarının kafası karışır diye etkinleştirmemiş.

Ancak bu sayfadan indirebileceğiniz araç ile bu özelliği kullanabilirsiniz. Programı kurduktan sonra dışarıya bağlanmak isteyen her program için onayınız sorulacak. Zamanla program tercihleriniz oturuyor ve izin vermeniz veya engelleme oranınız azalıyor.

XP kullanıcıları Zone Alarm gibi bir program sistemlerine kurabilirler.

Outbound trafik denetimi yapan bir yazılımı kolay sıkılmayan veya ayrıntılara dikkat eden her kullanıcıya tavsiye ediyorum. Zira ne kadar programın sizden habersiz internete bağlanmaya çalıştığını görünce ve bunların pek çoğunun aslında net ile uzaktan yakından alakası olmadığını, bağlantı problemlerinin bir kısmının bu tür programlar yüzünden olduğunu görünce bana hak vereceksiniz. Ancak ilk başlarda her program için sizin onayınız gerektiği için bu dönemi atlatmak biraz can sıkıcı olabileceğini de hatırlatmalıyım.

Hiç yorum yok: