26 Eylül 2012 Çarşamba

Facebook Reklam Zorlamaları ve Olası Önlemler


Bundan birkaç hafta önce Facebook'un halka açılmasından sonra zor durumda olduğuna dair bir yazı yayınlamıştım. Halka açılma sonrası ekonomik başarısızlık ve gelirlerin yetersiz olması Zuckerberg'in başını ağrıtacağa benziyordu.

Şirket özellikle mobil platformdaki reklamlar konusunda yetersiz kaldığı için eleştirilmekteydi. Bunun için sayfa önerileri ve popüler haberleri ön plana alırken reklam geliri elde eden bir mekanizmayı zaten hayata sokmuşlardı.

Facebook'te gösterilen sponsorlu haberler hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Facebook yardım bölümündeki bu sayfadan görebilirsiniz.

Bu yazıyı yazmamdaki neden ise şu: Yavaş yavaş bu reklamlar daha büyük yer kaplar ve mobil platformda da daha sık görülür hale geldi. Adeta  gözünüze sokulur gibi bir hava var. Mobil uygulamada haber kaynağı ilk açıldığında neredeyse üçte biri reklam içeriyor. Bu aslında yurt dışında bir süredir olan bir durumdu ancak ülkemizdeki reklam verenler de buna uymaya başladığından biz şimdi görür olduk.

Bu "sponsorlu haberler" denilen reklamlar haber kaynağında görülüyor hatta bunun en tepesinden başlıyor. Araya bir iki arkadaştan gelme içerik sonrası bu kez sayfa önerileri ve popüler makaleler ve videolar geliyor. Yakın zamanda Facebook'a girdiyseniz hangi güzide gazetemizin Facebook'a bir miktar reklam harcaması yaptığını fark etmişsinizdir. Buradan reklam olmaması sadece ilk harfinin M olduğunu söyleyeyim.

Bir de üstüne üstlük bunların bir kısmı X arkadaşın bunu beğendi şeklinde veriliyor. Burada ciddi anlamda ayarsızlık olduğunu düşünüyorum. Zira hem arkadaşı kullanıyor hem en tepede yayınlıyor. Birinci bu saçma ve fazla açgözlü bir yaklaşım. İkincisi eğer bundan bile beklentilerini karşılayamıyorlarsa daha yüzecek deniz kalmamış demektir kapatıp gitseler yeridir.

Facebook artık öyle bir hale geldi ki haber kaynağınızda görmek istemediğiniz ilginç olmayan sıkıcı haberler paylaşan bir arkadaşa döndü. İnsanlar yakında Facebook'u arkadaşlıktan nasıl çıkartırız diye düşünmeye başlayacak.

Ayrıca bir arkadaşın beğendiği bir sayfayı bu şekilde reklam amaçlı kullanmak insanları sayfa beğenmekten bile soğutacaktır. Bu durumda sayfalar tam tersine beğenilmeyen bir hal alacaktır.

Bir de insan bundan sonra ne olacak diye kendine soruyor. Popuplar? Üyesi olmadığı halde üye sayısı şişirilen fan sayfaları? Banner reklamlar? Fotoğraf albümlerinde ürün resimleri? Web 4.0 böyle bir şey olacak belki de.

Peki bu reklamlardan kurtulmak için neler yapılabilir? 


Öncelikle üşenmeyip her gördüğünüz reklamı SPAM olarak işaretleyebilirsiniz. Böylelikle o reklamı bir daha görmeyeceğiniz kesin. Bu ayrıca Facebook yetkililerine de bir mesaj olarak gidecektir.

AdBlock tarzı reklam önleyiciler bunları tam olarak engelleyemiyor. Zira belirli bir URL'den değiller ve sayfa içine gömülü geliyorlar. Ancak sayfa içindeki elementlerde temizlik yapabilen eklentiler bu işi görebiliyor. Bunlardan F.B. Purity etkin bir araç ve masaüstü tarayıcılarda o reklamları haber kaynağından temizlemeye yarıyor. Hatta sadece reklamları değil gereksiz gördüğünüz veya görmek istemediğiniz diğer haberleri de engelleyebiliyor.

Benim şans eseri bulduğum ve şimdilik çalışan bir diğer yöntem ise şu. Eğer arkadaşlarınızı bir listeye eklemeyi biliyorsanız zaten çözüm elinizde. Listenizdeki tüm arkadaşlarınızı ama sadece arkadaşlarınızı içeren yeni bir grup yaratın ve normal haber kaynağını görmek yerine soldaki listeden bu gruba tıklayarak seçin. Böylece o gruptaki arkadaşlar hakkında haberler almış olacaksınız.Şimdilik bu şekilde olan haberlerde reklam bulunmuyor. Çok fazla arkadaş olunca zor olabilir ama bir kerelik bir işlem. Birebir haber kaynağı işlevi görmese de işe yarayan bir çözüm. Mobil platformda gerçekten çok işe yarıyor.

Son olarak güvenlik ayarlarını kendinizi bu işlerden uzak tutacak şekilde ayarlamak iyi olacaktır.
Bunun için https://www.facebook.com/settings?tab=ads adresine 3. parti ve sosyal reklam ayarlarına girip reklam ayarlarından Hiç kimsenin görmemesi şeklinde ayarlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: