21 Nisan 2008 Pazartesi

Fontlarınızın İsimlerini Düzeltin

Geniş font koleksiyonuna sahip kişiler bilir ki pek çok font dosyası, adları genellikle milli__.ttf, mil_li_b.ttf gibi sadece 8 karakter ile ifade edilerek yayınlanır. Bu özellikle DOS ortamındaki 8 karakterlik dosya ismi sınırına uyması için kullanılan ve eskiden beri süre gelen bir yöntem.

Ancak bu isimlendirme yöntemi artık eskide kaldı ve font dosyalarının gereksiz yere anlamsız karakterler ile isimlendirmek zorunda değiliz. Bunun yerine font adını dosya ismi olarak kullanarak hem daha kolay bulmak hem de sıralamak daha mantıklı.

Tabi fontlar ile tek tek uğraşıp adları yenilemek hem de geniş koleksiyon sahipleri için büyük zorluk.

Bunun için son derece basit ve tek işlevi olan ve ücretsiz Free Font Renamer isimli programı kullanabilirsiniz.

Programı kurduktan sonra fontlarınızın bulunduğu dizine gittikten sonra altta bulunan Rename düğmesine basarak tek adımda tüm fontların dosya isimlerini düzeltmeniz mümkün.

Ayrıca include subdirectories seçeneği ile alt dizinlerdeki fonları da isimlendirebilir, lowercase diyerek tüm dosya uzantılarını küçük harfe çevirebilirsiniz.

Eğer aynı isimli birden fazla font varsa program otomatik olarak dosya adına COPY 1 gibi ekler yaparak dosyaların kaybolmasını önlemiş oluyor.

Ancak önemli bir not ve ipucu olarak şunu belirtmeliyim ki bu tür toplu dosya işlemlerinden önce yedekleme yapmanız ileride oluşabilecek türlü sorunlardan sizi koruyacaktır.

Hiç yorum yok: