28 Haziran 2007 Perşembe

System Recovery, Vista ve Laptoplar

Malum yaz geldi, dolar düştü, bilgisayar ve özellikle laptop fiyatları ucuzladı. Uzun zamandır laptop almayı bekliyordunuz şimdi almanın vakti diyorsunuz.

Konu aslında çok geniş ama ben önemli noktalardan sadece birini, belki de hiç bahsi geçmeyeyini yazmak istiyorum.

Bilgisayarın diğer özellikleri tabi ki size kalmış ama şuna dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bazı firmaların yeni nesil laptop, notebook ürünleri işletim sistemi ile birlikte geliyorsa artık paket içine işletim sistemi DVD veya CD'si konulmadan ve işletim sistemi kurulmadan müşteriye sunuluyor. Nasıl yani derseniz, işletim sistemi ve sunulan diğer yan programlar laptopta kurulmak üzere hazır biçimde geliyor.

Çalıştırdığınızda kurulum yapıyor daha sonra system recovery adı verilen sistem kurtarma yazılımı DVD yedeği yapabiliyor.

İyi güzel de problem nerede? Problemlerden biri şu ki bu sistem kurtarma bölümü sabit diskinizin hatrı sayılacak bir kısmını işgal ediyor. Örneğin 80 GB bir sabit disk aldınız, bu zaten üreticinin brüt rakamı olduğundan 70 GB düzeylerine iniyor. Ardından bir de sistem kurtarma bölümü 5 GB gibi bir bölümü aldığında elinizde 65 GB'lık bir sabit disk kalabiliyor.

Bunun üstüne bir de Vista'nın sistem koruması devreye giriyor ve o da 10 GB'a kadar yeri işgal ettiğinde elinizde 55GB kalıyor.

Vista'nın sabit disk ihtiyacının da ne denli büyük olduğu göz önüne alınırsa elinizde kullanabileceğiniz alan olarak 45-50 GB gibi bir şey kalıyor. İşte adı 80 GB olan ama aslı 45 GB olan bir laptopunuz olmuş oldu.

Bir diğeri ise, daha önce bahsettiğim program kurulumlarının bulunduğu sabit disk bölümünü silerseniz, CD veya DVD'siz kalmanız durumunda çözümsüz kalıyor olmanız. Eğer elinizde kendi temin ettiğiniz başka bir kurulum yoksa ve bilgisayarınız çökerse mecbursunuz laptopunuzu servise yollamaya. Zira görünen o ki tüm dünya'da bu tür DVD'ler ücretsiz postalanırken Türkiye'de bu malesef uygulanmıyor. Tüketici hakları deniyor ama bizzat yaşadığımdan bunu söyleyebiliyorum.

Bundan daha da kötüsü eğer sistem kurtarma bölümünü tutsanız, DVD'ye yazsanız dahi bunu düzenli olarak güncellemezseniz, bilgisayarınızın tamamıyla eski haline döneceği durumu. (İşin bir diğer kötü yanı sadece tek bir sistem kurtarma bölümü tutabiliyor olmanız)

Yani işletim sisteminizi tamir etmeniz söz konusu değil. Ancak Vista'nın sistem korumasındaki sistem geri dönüş noktalarından birine dönebiliyorsanız o kadarını kurtarabilirsiniz.

Örneğin bilgisayarınızı 1 yıl kullandınız ardından bir problem oldu ve yeniden işletim sistemi kurmanız gerekti. Sonra taktınız 1 yıl önce yaptığınız sistem kurtarma DVD'sini. Sisteminiz kurtarıldı, bilgisayarı başlattınız karşınıza kullanıcı adını oluşturmaktan tutun, Windows'un arkaplanına kadar sıfır bir bilgisayar geliyor. Hayırlı oldu değil mi?

Halbuki elinizde işletim sistemi DVD'si olsa, tamir (repair) yapar dosyalarınız kaybolmadan sadece işletim sistemini kurtarabilirdiniz.


Bu kadar yanlış bir sistemi kim niye akıl etmiş bilemiyorum ancak tahmin yürütebiliyorum.

Muhtemelen bunun nedeni Vista'nın sistem koruma hizmetindeki geri dönüş noktalarına çok güveniyor olmaları bir neden. Yani Vista hiç çökemez gibi bir anlayış söz konusu. Bunun doğru olması mümkün değil.


Son olarak benim tavsiyem şu noktalara dikkat etmeniz:

1)
  • Sistem korumalı bir laptoptan uzak durmaya çalışmanız akıllıca olur. Böylece bu saçma sisteme ortak olmayabilirsiniz.
  • Ayrıca yeni diye Vista'ya geçmeye çalışmayın. Pek çok özelliği yeniden öğrenmek gerekiyor ve orta sınıf ve daha üzeri kullanıcılar dışında büyük problemler taşıyabilecek unsurlar taşıyor. Örneğin basit bir program kurmak bile eskisinden çok daha fazla adımda yapılır bir hale gelmiş.
  • Sabit diskinizi alırken bahsettiğim otomatik olarak kaplanan alana dikkat edin. Eğer bu rakamları düşmeden bana bu kadar alan yeter diyorsanız hesaplarınız tekrar yapın. Benim fikrim 120 GB'dan aşağı almanın ileride sizi üzebileceği yönünde.
2) Oldu ya böyle bir sistem aldınız, mutlak surette ilk aldığınızda kurtarma DVD'si oluşturun. Üzerine adını yazın, buna gözünüz gibi bakın. Arada bunu tazeleyin.

3) Vista'nın sistem koruma özelliğini kapatmayın. Çok yer kaplarsa geri dönüş noktası sayısını azaltın.

4) Düzenli olarak sabit diskinizin imajını alabilen programlar kullanın. Böylece ileride adeta kopyalar yapıştırır gibi sisteminizi eski haline getirebilirsiniz.

5) Sisteminiz çökerse ve yeniden işletim sistemi kurmak dışında çözümünüz yoksa bulacağınız bir Vista DVD'si ile bunu yapmaya çalışabilirsiniz. Zira tamir seçeneği ile veri kaybı yaşamadan sisteminizi kurtarma ihtimaliniz var. Elinizde Vista ürün anahtarı varsa problem olmaz. Ürün anahtarınızın bulunduğun etiket genellikle laptopunuzun alt kısmına yapıştırılmış haldedir. Ayrıca burada bilgisayarın seri numarasını da bulabilirsiniz.

Son olarak umut ediyorum ki laptoplarla beraber kurulum DVDleri verilmeye tekrar başlanır ve haydi taze çıktı diyerek daha tamamlanmamış işletim sistemleri ile satılmaya çalışılmaz.

Hiç yorum yok: