2 Şubat 2008 Cumartesi

Macbook Air "İnce ve İşe Yaramaz"

Apple Macbook Air duyuralı bir kaç hafta oluyor. Çok beğenildiğine dair bir yazı okuyunca hakkında yorum yapma ihtiyacı duydum. Ürünün en büyük özelliği en kalın yerinin dahi 2 santimetrenin altında olması. Ancak görünen o ki tüm olayı da bu.

Apple pek çok şirketin yaptığı gibi abartıyı fazla kaçırınca anlamsız bir ürünü piyasaya sürmüş olmuş.

Tasarım yönünden pek çok olumlu yorum alan Apple yeni dizüstü ürünü ile yine görünüme önem vermiş. Ancak buna o kadar odaklanmış ki gözü dönmüş bile denilebilir.

Örneğin bu laptop'un bir optik okuyucusu yok. CD ve DVD'lerinizi  ancak birlikte gelen harici okuyucu ile kullanabiliyorsunuz. İşlemcisi ve sabit diski neredeyse üretimden kalkacak derecede yavaş. Hard disk o kadar yavaş ki (4200 rpm) sanırım piyasada bu hızda başka bir laptop veya notebook bulunmuyor.

Sadece ve sadece bir USB portu bulunuyor. RAM'i sabit olduğundan upgrade yapılamıyor (2GB olması nedeniyle bir nebze kabul edilebilir) ve pil kullanıcı tarafından değiştirilemiyor.

Cihazda ethernet portu ise bulunmuyor. Yani kablosuz bağlantıya mahkumsunuz.

Fiyatı ise daha iyi özelliklere sahip iki dizüstü bilgisayar alacak kadar yüksek.

Kısacası sanırım Apple sansasyon yaratmak ve en ince bilgisayar bu demek için üretmiş. Ne kullanması gerektiğini bilen kimsenin bu cihazı alacağını sanmıyorum.

Umarım başka şirketler de Apple yaptı biz de yapalım diye bu yola girip kendilerini zarara sokmazlar.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yazını okudum çok güzel yazmışsın ama biraz daha ileriyi görerek yazsaydın çok daha iyi olabilirmiş.Yani ileriye yönelik baktığın zaman cd diye bir şey kalmayacak ve bununla beraber kablolu dediğimiz internet sistemide.Artık bunlar hayatımızdan hafif hafif kalkıyor.Herşeyi internet üzerinden halledebiliyoruz.
Artık apple firmasını eleştirmek yerine neden boel bir bilgisayarı çıkardığına bakmak lazım.Bu adamlar bu işi en iyi yapan adamlar.Yazarken bunu unutmamak gerek.

Levent Dal dedi ki...

İleriyi görmek dediğimiz olay malesef donanım için pek geçerli değil. Hele ki bu cihaz için. Zira işlemcisi ve hard diski daha şimdiden eski teknoloji sayılıyor.
Bahsettiklerin gerçekleşirse ve optik medya ile kablolu ağlar ortadan kalkarsa bu donanım da çoktan kullanım dışında kalmış olacak. Ancak örneğin bir paket yazılım kurman gerekirse bunu halen optik medya kullanarak yapman gerekiyor.
Ve eğer CDler ortadan kalkacaksa, USB cihazların kullanımı nedeniyle olacağına katılırsın sanırım. Ancak üründe tek bir USB portu bulunması bunu da çok olanaklı kılmıyor. Yanında bir de USB hub taşıman gerekiyor.

Böyle bir ürün çıkartmaları konusuna gelince, her çıkan ürünün doğru ürün olacağını söylemek çok yanlış olur. Aksine bence bu yöntem sık kullanılan bir pazarlama stratejisi (yeni çıkanı alın) haline geldi.

Fiyatı pahalı ama özellikleri düşük bir bilgisayarı üretmeleri de aslında kararlarının ne kadar doğru olduğunu epey sorgulatıyor.