10 Kasım 2007 Cumartesi

DVI Nedir?

DVI - Digital Video Interface

DVI (Digital Video Interface) görüntü taşımak için DDWG tarafından geliştirilmiş ve standartları belirlenmiş bir arayüz. DVI hem analog hem dijital veriyi taşıyabilmesi açısından uygulanmış. Ayrıca analoga dönüştürmeden sinyal yollanması kalite kaybı yaşanmaması anlamına geliyor.

DVI, HDMI gibi Transition Minimized Differential Signalling (TDMS) denilen veri taşıma yöntemini kullanıyor. HDMI denilen High Definition yayınlar DVI-D ile kısmen uyumlu.

DVI kablolarının mümkün olduğunca kısa tutulması tavsiye ediliyor. Ayrıca standartlar kablo uzunluğunu 4.5 metre olarak kısıtlamakta. Ancak bundan çok daha uzun kablolar bulunabilmekte. Ama teoride söylenen uzunluğun üzerinde kullanım için sinyal güçlendirici gerektiği.

Çok fazla teknik detaya girmeden günlük hayatta karşımıza çıkan iki çeşitlenmeden bahsedeceğim. Birisi Single-Dual ayrımı diğeri ise analog, dijital, hibrid ayrımı.

Single Link ve Dual Link taşınan görüntünün frekans ve çözünürlük değerlerine göre değişmekte. Örneğin Single DVI bağlantısı 60Hz'de en fazla 2.75 Megapiksel görüntü taşıyabilmekte. 2.75 Megapiksel kaba olarak 4:3 oranında 1900x1400 piksel'e denk geliyor.
DVI standardına göre piksel saat hızı 165Mhz'den fazla olduğunda single link yeterli değil. (Not: Piksel saat hızı, görüntü tazeleme hızından farklı bir birim)

Bu sınırlama HDTV gibi kullanımlarda kolaylıkla aşılıyor. Bu nedenle de dual link denilen ve esasında içinde iki hattı barındıran bağlantılara ihtiyaç duyuluyor. DVI standardına göre iki kanal eş hızda çalışmak zorunda. Örneğin saat hızı 180Mhz ise hatlar 90-90 çalışmalı, 165-15 kabul edilmiyor. Dual-link kullanarak yüksek çözünürlüğe ulaşmak mümkün.

Dual link kablo bağlantılarında ortada fazladan pinler bulunuyor. Single linkte ise burada pinsiz bir boşluk bulunur. Eğer ihtiyacınız çok fazla değilse single link bir kablo işinizi görecektir. Örneğin 1280x1024 maksimum çözünürlük ve 85Hz'de çalışan bir monitör için özellikle dual link kablo almanız gereksiz olur.


DVI-A, DVI-D ve DVI-I ise sinyal türünü belirliyor. Bağlantı noktaları ve portlar da farklı şekillerde oluyor. Sırasıyla Analog, Dijital ve Hibrid olan bu seçeneklerden ihtiyacınıza göre olanı kullanmanız gerekli. Eğer sadece dijital veri kabul eden bir alet ile analog kablo kullanırsanız çalışmayacaktır. Tam tersi analog için de geçerli.

  • DVI-D sadece dijital sinyal taşır. Kalite çok yüksektir. DVI-I portu olan bir cihaza da kalite kaybı olmadan bağlanabilir. (Bknz. son madde)
  • DVI-A sadece analog sinyal taşır. Yaygın değildir ve genellikle ekran kartından CRT monitörlere bağlantı için kullanılır. DVI-I bir cihaza bağlansa bile sinyal analog olduğundan kalite kaybı olur. Fakat buna yüksek kaliteli analog denilmekte. VGA gibi analog bağlantılardan daha kaliteli olduğu söyleniyor.
  • DVI-I ise çok amaçlı kablodur. Analog veya dijital sinyal taşıyabilir. Ama analog-dijital veya dijital-analog gibi dönüştürme yapamaz. Erkek DVI-I fiş dişi DVI-D fişe uymaz. Ama erkek DVI-D dişi DVI-I fişe uyar.
    Bu nedenle ekran kartlarındaki DVI-I portu ile LCD ekranın DVI-D portuna DVI-D kablo ile bağlantı yapılabilir.

DVI to HDMI denilen kablolar ile HDTVlere görüntü aktarımı yapmak mümkün. HDMI audio/video taşıyabildiği için isterseniz DVI görüntü ve sesi birleştirip HDMI haline getiren aletler kullanabilirsiniz. (örnek)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel hazırlanmış, anlaşılabilir bir yazı.Teşekkürler.