27 Ağustos 2007 Pazartesi

Symbian Nedir?

Symbian mobil cihazlarda kullanılan bir işletim sistemi. Symbian OS olarak da geçiyor.
Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Panasonic ve Siemens gibi önde gelen cep telefonu üreticileri Symbian'ın hissedarı. Nokia geçtiğimiz yıllarda hisse oranını %50'nin üzerine çıkartmaya çalışmış ama yönetim kurulu buna izin vermemiştir.

Symbian şirketinin rakamlarına göre 31 Mart 2007 tarihi itibariyle 126 milyon symbian cihaz satılmış durumda. Bu tüm cep telefonları içinde %12 gibi bir rakama denk geliyor. Yine aynı tarih itibariyle son Symbian sürümü 9.5. Symbian'a göre 7500 adet Symbian yazılımı üretilmiş durumda.

Özellikle taşınabilir cihazlar için üretildiğinden uzun süreli pil kullanımını ve çalışma süresini hedeflemekte.

Symbian işletim sistemi kullanan telefonların
resmi listesini buradan inceleyebilirsiniz.

Symbian işletim sistemi açık kaynak kodlu değil. Ancak ile 3. şahısların yazdığı programların çalışmasına imkan veren özelliklere sahip. Yazılım geliştirme kitleri ile çeşitli programlama dillerinde yazılımın uygulanmasına imkan tanıyor.



Symbian'ın en büyük avantajı da bu. Symbian şu anda taşınabilir cihazlar içinde en aktif yazılım geliştirilen işletim sistemlerinden biri hatta muhtemelen en önde geleni.

İşletim sistemi yapısında cihazın neredeyse tüm özelliklerine erişmek mümkün oluyor. Bu şekilde üretilen yazılımlar da son derece işlevsel olabiliyor.

Örneğin arama yönetimi, veri girişi, bağlantı denetimi, grafik yönetimi, telefon bileşenlerine erişim (kamera, mikrofon, kızılötesi, bluetooth vs) gibi pek çok işlevi çeşitli yazılımlar ile yönetmek mümkün.

Bazı ücretsiz symbian yazılımlarına
http://www.symbian-freeware.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Symbian için yazılmış pek çok oyun da bulunmakta.

Genel olarak programlar JAVA ve C++ kullanarak yazılıyor.

Symbian program kurulumları .SIS (Symbian Installation Source) uzantısı ile geliyor. Programlar ise genellikle .APP uzantısına sahip. Bir programı kurmak için SIS dosyasını cihaza yükleyip çalıştırmak yeterli oluyor. Ardından programın kısayolu cihaz menüsüne ekleniyor.

Arabirim neredeyse pikseline kadar değişitirilebilir olduğundan istediğiniz arayüzü kullanmanız veya kendi arayüzünüzü tasarlamanız mümkün oluyor. Tema da denilen bu arayüz paketlerini indirebilir ve telefonunuza kurabilirsiniz.

Symbian'ın bir dezavantajı çok yakın aralıklarla güncelleniyor ancak güncellemelerin eski donanımı desteklemiyor olması. Yani bir PC gibi symbian işletimi sisteminizi yükseltmeniz mümkün olmuyor.

Bir program kurarken telefonunuzun işletim sistemine uygun olup olmadığını bilmeniz önemli.

Symbian işletim sistemleri genel olarak S60 ve UIQ plaftormlarında çalışıyor. Bu platformlardan biri için yazılan yazılımın diğerinde çalışmama ihtimali bulunuyor. UIQ ile S60 yazılımları arasındaki en büyük fark arabirim katmanından kaynaklanıyor. Sony Ericsson genellikle UIQ ile telefon üretirken Nokia S60'ı tercih ediyor. UIQ telefonlar dokunmatik ekranlar ile geliyor.

Yazımı bitirirken Symbian yazılımları ile ilgili bir tavsiyem olacak. Bir program kurarken işlevlerinin düzgün çalıştığından emin olmaya çalışın. Aynı işi yapan 10-15 programdan genellikle en fazla 1-2 tanesi eli yüzü düzgün işleve sahip oluyor. Aynı şekilde temaların bazıları da kullanışsız olabilir. Biraz forum dolaşmanız ve fikir sahibi olmanızda fayda olacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba
yazı için teşekkürler çok açıklayıcı oldu. birde küçük bir uygulama nasıl yaılır ondan bahsedebiilr miyiz? başarılar...