13 Eylül 2012 Perşembe

Iphone 5 Genel Değerlendirmem

Iphone 5, 4S modelinden bir sene sonra piyasaya çıktı. Yeni modeli dikey olarak uzaması dışında 4S'i ve ondan önceki 4 modelini tasarım olarak radikal biçimde değiştirmedi. Ancak eski modellerdeki özellikleri neredeyse her açıdan iyileştirdi. Bu adım ürünün piyasadaki yerini koruması adına önemli ancak en az 1 sene daha yeni model çıkartmayacağından ve tasarım tamamen yenilediğinden bunun 2 sene bile olacağını düşünürsek bu zaman içinde Iphone'a daha güçlü rakipler piyasaya çıkacaktır. Bu durumda Iphone 5 Apple'ın son büyük telefonu olabilir. Ancak Apple'ın elinde daha neler olduğunu bilmemiz güç olsa da en azından bu telefonun ciddi satış rakamlarına ulaşacağını söylemek o kadar güç değil.

Yakında çıkacak IOS 6 ve daha sonraki IOS güncellemeleri de bu ürünün geleceğinde çok önemli rol oynayacak. Ekranın uzaması klavyeden sonra gözüken kısmın alanın artması ve daha kullanışlı olması açısından avantaj getirecek ancak mevcut uygulamaların bu çözünürlüğü destekleyecek şekilde yapılması veya eski modeller ile oluşacak uyumsuzluk Apple için kullanabilirlikten öte problemle doğurabilir.

Bir diğer ilginç tarafı medyaya sızan ayrıntıların neredeyse tamamının gerçekleşmiş olması. Bu aslında biraz işin büyüsünü bozuyor. NFC veya başka bir tavşan çıksaydı bu algıyı daha pozitif etkilerdi diye düşünüyorum.

Önümüzdeki günlerde ön siparişler alınacak ve 21 Eylül'de satışlara başlanacak. Bu tarihten sonra daha net olarak yorumlamak mümkün olacaktır.

Hiç yorum yok: