7 Haziran 2008 Cumartesi

Facebook Reklamlar Yüzünden Kaybedebilir Mi?

Facebook üzerinde uzun süredir reklam vermek mümkün. Sayfa içine gömülü, resim veya metin bazlı reklamlarda ürün tanıtımından sosyal projelere çeşitli yayınlar yapılıyor.

Bu reklam özelliği Google reklamlarından negatif yönde olan farkı nedeniyle ile uzun zamandır eleştiri alıyordu. Öyle ki reklamlar bundan 7-8 sene önce olduğu gibi impression denilen gösterildiği anda ücretlendirilen reklamlar. Bu da sadece linke tıklandığında veya reklamcının hizmeti kullanıldığında yapılan ücretlendirmeye giden Google'ın aksi bir tutum.

Yayıncılar reklamların hedefe ulaşıp ulaşmadığını takip edemiyor. Böyle bir tutum ile web üzerinden reklam vermenin cazibesi de sorgulanıyor. Tabi böyle bir hizmet için Google'ın altyapıyı uzun zamandır geliştirdiği gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Bunun yanında Google'ın reklam alma politikası son derece katı. Öyle ki mucizevi tedaviler, kişisel gelişim, inanılmaz para kazanma yöntemleri gibi reklamlar Google'dan vize alamıyor.

Ancak Facebook'da uzun zamandır her derde deva ilaçlar, aylık gelirinizi 500 kat artıracak yöntemler, kişisel gelişim konularında inanılmaz öğütler verdiğini iddia eden reklamlar yayınlanmakta.

Hal böyle olunca bir yerde gelirinin bir bölümünü de olsa reklamlar üzerinden kazanmak zorunda olan ve değerini böyle artırabilecek Facebook'a hem reklam veren hem kullanıcı açısından bir güvensizlik oluşması olası.

Hatta reklam denetimi getirilmezse yasal sorunların bile oluşması gündeme gelebilir, Facebook ikinci Youtube vakasına dönüşebilir. Benden uyarması.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu yazı yayınlanalı epey olmuş. Bu günkü noktada durum bir hayli değişti. Facebook'da reklam yayınlıyorum ve gösterim, tık sayısı gibi verileri görmek mümkün. Ayrıca Google'da katı reklam alımı durumu da darmadağın oldu :)Ücretsiz Adwords kuponları seviyeyi oldukça aşağı çekmiş bulunuyor.