1 Mayıs 2008 Perşembe

Açık Ekran Projesi ile Flash Her Yerde

Macromedia'nın geliştirdiği ve şirketin satılmasıyla Adobe'a geçen Flash bugün ilan edilmemiş bir web multimedya standardı haline geldi.

Mobil uygulamalara olan ilgi arttıkça Flash bu aletlere girmeye başladı. Bunun hızlı veya sorunsuz olduğunu söylemek ise zor.

Adobe bunu düşünerek Open Screen Project adı altında Flash'ı daha da yaygın hale getirmek için çalışmalara başladı. Destekçileri arasında ARM, Chunghwa Telecom, Cisco, Intel, LG Electronics Inc., Marvell, Motorola, Nokia, NTT DoCoMo, Qualcomm, Samsung Electronics Co., Sony Ericsson, Toshiba and Verizon Wireless, ve medya networkleri BBC, MTV  ve NBC Universal gibi önemli markalar bulunuyor. Hemen bir not, listede Apple'ın bulunmaması özellikle iPhone düşünüldüğünde dikkat çekici.

Amaç bilgisayardan, portatif cihazlara, cep telefonlarından televizyonlara tüm elektronik cihazlarda aynı kod kullanılarak sorunsuz çalışabilecek bir Flash platformu yaratmak.

Bunun için bir kaç adım belirlemişler. Flash kısıtlamalarını ortadan kaldırmak, Flash Player API'lerini yayınlamak, veri transferi için protokolün yayınlanması, lisans ücretlerinin kaldırılması gibi adımlardan oluşuyor.

 

Bunun zor bir iş olduğunu ve tüm platformlarda çalışabilecek kod geliştirmenin pek çok soruna gebe olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak Flash gibi sadece web değil arabirim tasarımında da oldukça kullanışlı olabilecek bir platformun yayılması tüm kullanıcılar için faydalı olabilecek bir gelişme.

Umarım Adobe bu yolda ciddi biçimde ilerleyerek platform bağımsız bir uygulama geliştirebilirler.

Hiç yorum yok: