13 Mart 2008 Perşembe

PRC Nedir Daha Doğrusu Neresidir?

Bugün incelediğimiz veya aldığımız pek çok ürün Made In PRC veya Made In P.R.C. etiketiyle tüketiciye sunulmakta. PRC etiketli ürünler ne malıdır diye düşünenler için bu yazıyı yazmak gerektiğini düşündüm. Özellikle satış yapan elemanların bile bu kısaltmayı bilmemesi veya bilmezden gelmesi de konunun insanlara duyurulması gerektiğini gösteriyor.

PRC People's Republic Of China'nın yani Çin Halk Cumhuriyeti'nin kısaltmasıdır. Made In China yerine uzun bir süredir bu tabir kullanılmakta.

Zira Made In China ibaresi artık tüketici üzerinde o kadar negatif bir etki bırakıyor ki Çinliler bile isimlerini gizleme ihtiyacı duyuyor.

Bunun yanında bir de "Designed In USA" yani "Tasarımı ABD'de yapılmıştır" gibi gizlemeler kullanılıyor. Burada da amaç dikkati Çin malıdır ifadesinden sıyırıp tasarımın yapıldığı yere çekmek. Zaten bu tabir kullanılmışsa genellikle daha yukarıda ve göze daha kolay çarpan yerlere konuluyor. Böylelikle insanların gördüğü ilk ülke ismini yapım yeri gibi algılamasını sağlamak hedefleniyor. Bunu uygulayan yerli firmalar da bulunmakta.

Kısacası:

PRC=Çin

bilinçsiz tüketici = kazıklanan tüketici

9 yorum:

Unknown dedi ki...

babyliss marka saç düzleştirici aldım eve gelip belgeleri inceledigimde ürünün üzerinde made in PRC yazdıgını gördüm internetten araştırdım ve çin malı oldugunu öğrendim aldıgım ürün cok pahali ve geyet de kaliteli bi ürün çin malı olmasına şaşırdım bende ilk başta korktum PRC çin anlamına geliyorsa bu ürün de hemen bozulacak sandım ama bozulmadı ve piyasadaki bir cok sac düzleştiricisinden daha iyi her zaman çin tarafından kazıklanmıyoruz demek ki...

Adsız dedi ki...

Aynı saç düzleştirici ben de var. Ben de memnunum ve de dün 100 YTL ye ayakkabı aldım çok beğenildi herkes tarafından.

bozkurt39 dedi ki...

bence çin malı kalitesiz değil küçük bi ayrıntı kalitesiz üretim her yerde her ülkde yapılıyor bizim ithalatçılarda ne yapıyor kalitesiz üretilmiş olan yani ucuz olan malzemeyi alıyor bi motor alıyorsun 1500 ytl çin piyasasını araştır eminim ki göreceksin aynı model aynı güçte olan bi başka motoru 7000 ytl kalitelide üretiyor adamlar ama bizim ithalatçılar ucuz ve dandik olanı alıyor tabi çabuk bozulur

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar çin öyle kaliteli ürünlerde yapıyorki aklınız şaşar. Sadece dandikleri daha çok tüketiliyor.Unutmayın ki önümüzde çok güzel bir örnek var: Playstation da made in china'dır :)

Adsız dedi ki...

Playstation çin malı deildir japon malıdır bilir sinizki plaustationu sony üretmektedir buda playstation'ın japon malı olduğunun göstergesidir.evet çinlilerde playstation üretiyor bnde PSP vr çin malı ama bi kere yere düşmüştü ve PSPimin ekranı çok kötü hasar gördü.Birgün yolunun doğubankın o taraflara düşerde çok ucuz bi İphone görürseniz bide menüsüne baqın arkadaşınınzda varsa ojginal İphone bide ona bakın çinmalıyla orginal arasındaki farkı varın siz konuşun

Adsız dedi ki...

Konu ile alakalı farklı yöntemler de geliştiriliyor. Ama asıl kızdığım yrudumuz topraklarından çıkan güzide markalarının ürünlerinde artık "Made in China" veya "Made in P.R.C." gibi ibareler görmek beni hayal kırıklığına uğrattı. Artık kendi markalarımıza barbie oyunları da mı savaş açmam gerekiyor diye düşünüyorum zaman zaman.

Soru: Ne zaman kendi öz değerlerimizi ön plana çıkartmasını öğreneceğiz çok merak ediyorum?!?!?!

Adsız dedi ki...

İphone telonlarda cin de uretiliyor. Buna neden kimse bir sey demiyor:))

Adsız dedi ki...

arkadaşlar orjinal çin malı kalitelidir.

Unknown dedi ki...

cok sacma cinde isler daha ucuz oldugu icin fabrikalar orada is yapiyo yani kalitesiz diye bi sey yok