6 Aralık 2007 Perşembe

HD Destekli Flash Player Karşımızda

Adobe Flash Player Önceki adı Moviestar olan yeni Flash player sürümü, bünyesine kattığı codec sayesinde yüksek çözünürlüklü videoları da oynatabilecek hale geldi.

Buradan okuyabileceğiniz basın açıklamasında belirtilen yeni codec BluRay ve HD-DVD'ler için geçerli olan H.264  standardı. Ayrıca hardware acceleration özelliği olan cihazlarda bu özellik de kullanılabilir hale geldi.

Adobe Premier ve After Effects içinde bulunan bu codec seçeneğinin artık Flash ailesi içinde de yer alacağı belirtiliyor.

Daha önce Youtube'dan yapılan açıklama ile video dosya boyutlarının 1GB dolaylarına çekildiği böylece daha kaliteli videoların izlettirilebileceği söyleniyordu. (Bu limit artışı doğrudan kalite ile ilgili zira telif hakları sıkıntıları nedeniyle hala video süreleri 10 dakika ile sınırlı)

Hızlı internet bağlantısına sahip kullanıcılar uzun zamandır daha kaliteli videolar izlemek istediklerini belirtiyorlardı. Fakat bizim gibi yavaş internet bağlantısına sahip ülkeler için 10 dakikalık video görüntüsü için 1GB'lık dosya indirmek fazlasıyla lüks olacaktır. Hatta kotalı kullanıcılar 40 dakikalık video için kotalarını doldurduklarında şok olabilirler.

Yeni Flash player'ı bu adresten indirmeniz mümkün. Örnek videolar için Adobe HD galerisini ziyaret edebilirsiniz.

Adobe'un önümüzdeki yıl Adobe Media Player adında bir medya oynatıcısını piyasaya süreceği ve böylece web videoları için tarayıcıya ihtiyaç duyulmayacağı da gelen haberler arasında.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu arada, H.264 aslında hepimizin yıllardır bildiği ancak yeterince popüler olamayan Quicktime'dır :)

Levent Dal dedi ki...

Doğrudur. MPEG-4 standardı olduğunu söylemeyi ihmal etmişim. MPEG-4'ün atası Quicktime.
H.264'nın Quicktime 7 ile 2005 yılında tanıştığını da ekleyeyim.