9 Aralık 2007 Pazar

Google Charts Hizmete Girdi

Google yeni bir hizmet ile karşımızda. Yeni bir API hizmeti olan Google Charts ile web üzerinde kolaylıkla chart denilen grafikler elde edebiliyor, sitemizde kullanabiliyoruz.

Çıktısı PNG  resim olan API, özel bir URL karşılığında size istediğiniz grafiği oluşturuyor. Böylece sadece resim kaynağını değiştirirek farklı grafikler elde etmek mümkün oluyor.

Widget olarak da tanımlanabilecek bu ürün çizgi, pasta, sütun gibi pek çok popüler grafik türünü destekliyor.

Tüm iş URL'de bittiği için sadece URL üzerine farklı parametreler yazarak grafiği oluşturmak mümkün. Örneğin bu yazının üst köşesindeki basit grafik için
http://chart.apis.google.com/chart?cht=p3&chd=t:70,50&chs=400x200&chl=A|B&chtt=Baslik&chco=7AD4EA,DBDC62 
gibi bir URL yeterli. İsterseniz bu URL'yi kendi tarayıcınızda açabilir ve grafiği görebilirsiniz. İsterseniz web sayfasında resim kullanır gibi IMG tagının SRC özelliğine bu URL'yi vererek web sayfanıza gömebilirsiniz.

Örnek URL'de de görebileceğiniz gibi parametreler grafiği düzenlemeye yarıyor. Örneğin chtt parametresi chart başlığı oluyor.
chtt=Baslik gibi bir kullanım ile örnekte gördüğünüz başlık sonucunu elde ediyorsunuz.
chco=7AD4EA,DBDC62 gibi bir kullanım ise size charttaki renkleri düzenleme şansı tanıyor. (Renk kodları hexadecimal)
chl=A|B ise chart legend denilen alan etiketlerini belirlemeye yarıyor.
chs=400x200 ile boyutları
chd=t:70,50 ile değerleri
cht=p3 ile grafik türünü belirliyoruz.

Daha pek çok parametre ve grafik çeşidi mevcut.
Parametreler & ile birbirinden ayrılıyor. Parametreler içindeki seçenekler ise gerekirse | ile ayrılıyor.

Tahminim Google veya serbest geliştiriciler URL'yi daha kolay  oluşturmak için bir görsel arabirim yazacaktır. Diğer Google ürünlerine de grafikler için URL çıktısı özelliği katılabilir.

Resim sonuçlu bir URL olması nedeniyle karmaşık javascript kullanımına gerek kalmadan dinamik olarak kullanmak da mümkün olabilecektir.

Google'ın Office ürünlerine rakip olarak sunduğu ofis paketinde charts özelliği bulunmakta. Web tabanlı bu hizmet ise ciddi anlamda bir eksiği gidermekte. Çeşitli dillerde yazılmış grafik paketlerini web sayfalarına entegre etmek mümkün olsa da bu paketler ya pahalı ya da yetersiz kalıyordu. Bu API ile yakın zamanda pek çok site daha zengin bir içeriğe kavuşacak. Bu chartları artık sık sık göreceğimiz kesin.

API dökümantasyonunda çeşitli grafik türleri için kullanım yöntemleri anlatılıyor. Kullanıcı başına günlük 50.000 grafik sınırı konulmuş. Bu da yaklaşık 2 saniyede bir grafik çizilmesine olanak sağlıyor.

Hiç yorum yok: