15 Ekim 2007 Pazartesi

MP3 Etiketleri

Mp3 EtiketPortatif cihazların yaygınlaşması MP3 gibi ses dosyalarındaki artışı da yanında getiriyor. Tag denilen etiketler ise bu cihazlarda parçalar hakkında bilgi almak için önemli hale geliyor. Yanlış veya eksik yazılmış etiketler bazı oynatıcılarda şarkıların farklı sıralarda veya hatalı gösterilmesine neden oluyor.


Yeni şarkılar genellikle düzgün etiketler ile gelse de eski MP3 kolleksiyonumuz için tag düzenlemeyi kendimiz yapmak zorunda kalıyoruz. Her ne kadar bu iş için online servisler de bulunsa da bazı şarkılar için bu tür bilgileri bulamayabiliyoruz.


Şahsen mp3 taglarında en çok düzgün artist ve title bilgilerini arıyorum. Sanırım pek çok kişi için bu yeterli. Ama medya kütüphanesi uygulamalarının yaygınlaşması ile track# (şarkının albümdeki sıra no'su), album, year, genre gibi bilgileri de güncellemek faydalı hale geliyor. Bu bilgileri girersek şarkıları çok çeşitli biçimlerde sıralayıp, dinleyebiliyoruz. Ayrıca kısmen yeni yaygınlaşan album art ile grup, şarkıcı, albüm kapağı gibi resim dosyalarını mp3'lere eklemek ve şarkı çaldığında veya medya kütüphanesinde bunları görmek de hoş oluyor. Bu bir nevi görsel yardımcı işlevi görmekte. Bir de yeni yaygınlaşan lyric denilen şarkı sözleri var.


Bu kadar tag öğesi ve şarkı ile tek tek uğraşmak çoğu zaman yorucu ve gözümüzde büyütebildiğimiz bir iş. Bu amaçla üretilmiş tag editörleri mevcut.


Bu programlar tüm MP3 kolleksiyonunuzu bir pencerede, taglar tablo sütunlarında gözükecek şekilde listeliyor. Burada tek tek düzenlemek mümkün olduğu gibi toplu düzenlemeler de mümkün oluyor..


Temel olarak anlatmam gerekirse bu programların yapabildikleri şunlar:



  • Aynı şarkıcının şarkılarını seçip artist alanını, şarkıcı resmini veya grup logosunu,

  • Aynı albümdeki şarkıları seçip albüm adını ve albüm yılını,

  • Tüm dosyaları seçip dosya isimlerini etiketlere göre sizin belirlediğiniz bir biçimde (örneğin "şarkıcı adı - şarkı adı.mp3" veya "şarkıcı adı - şarkı sıra no - şarkı adı.mp3" gibi)

  • Hiç etiket bilgisi olmayan şarkılar için etiket bilgilerini şarkının dosya adından alacak şekilde (örneğin "Teoman - Kardelen.mp3" isimli şarkı için "title: Kardelen, artist: Teoman" gibi)

  • ID3 V1 formatında ve ID3 V2 formatında eksik olan bilgileri birbirinden alarak

  • Eksik şarkı bilgilerini internet'te bu tür servis veren sitelerden alarak

tek adımda değiştirebilirsiniz.


Bu iş için çok çeşitli yazılım olmasına rağmen benim tercihim pek çok işlevi içinde barındıranlar oluyor. Zira neye ihtiyacınız olacağını önceden kestirmek mümkün olmayabiliyor.


Bu nedenle benim tavsiyem Mp3Tag ve Mp3 Book Helper isimli programlar. İkisi de ücretsiz olan bu programlar neredeyse her özelliği bünyelerinde barındırıyor. Ama isterseniz tag editor denilen programlar arasında kendi araştırmanızı da yapabilirsiniz.


Ayrıca Media Monkey daha çok kütüphane uygulaması olsa da tag düzenlemeye de izin veriyor.

Hiç yorum yok: